Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerlänningar kidnappade i Irak

Annons

Minst fyra västerlänningar kidnappades i dag i den irakiska huvudstaden.

Många Bagdadbor dödades också i bombattacker, och för USA:s armé artar sig maj månad till en av de värsta.

Uppgifterna om kidnappningen var förvirrande, men flera irakiska myndighetskällor talade om att flera av de bortförda, kanske fyra, var tyskar. De kidnappades från eller i närheten av en av finansdepartementets byggnader.

En eller flera av dem var datorexperter som arbetade med att undervisa departementets personal. Flera av de kidnappade sades också vara livvakter, enligt uppgift till BBC tros dessa vara britter. Det förekom också en vittnesuppgift om att amerikaner kan ha förts bort.

Storbritannien och Tyskland meddelade att uppgifterna höll på att kontrolleras.

Västerlänningarna ska ha förts bort av en grupp beväpnade män iförda polisuniformer, som anlände till byggnaden i vita stadsjeepar av den typ som polisen också har.

Fler än 200 utlänningar och tusentals irakier har kidnappats sedan USA-alliansen störtade Saddam Hussein regim 2003. De senaste månaderna har det dock blivit ovanligare att utlänningar förs bort. De flesta har efterhand släppts men minst 60 rapporteras ha mördats av sina kidnappare.

Flera bomber orsakade också död och förintelse i staden. En bomb i en minibuss exploderade vid Tayaran-torget i centrum och skördade minst 22 liv enligt polisen. 55 andra skadades. Bomben smällde nära en stor korsning där många människor brukar handla. Många daglönare, oftast fattiga shiamuslimer, brukar också söka jobb där.

Senare detonerade även en bilbomb i ett marknadsområde i den överlag shiamuslimska stadsdelen Amil i sydvästra Bagdad, sade polisen enligt Reuters. Minst 21 människor dödades där och 53 skadades enligt läkare som AFP talat med. Vittnen sade att bilbomben briserat utanför en shiamuslimsk bönesal, al-Imma Husayniyya.

Amerikanerna räknar också allt fler lik. På tisdagen framkom att åtta USA-soldater dödats i måndags _ två i en helikopter som störtade i norra Irak och sex blev ihjälsprängda när deras patrull angreps norr om Bagdad. Därmed har 112 amerikanska soldater mist livet i Irak denna månad enligt Reuters sammanräkning. Det gör maj månad till den dystraste i år för de amerikanska trupperna.

TT

Mer läsning

Annons