Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerbergslagen blomstrar

Annons

I veckan har NLT noterat att ABB i Ludvika går mot ett rekordår. Orderingången är rekordartad och inte ens det årslånga globala anställningsstoppet hindrade Ludvikaenheterna att få den personal de behövder. Nyhammars bruk är i akut behov av personal skrev NLT om i veckan

I Grängesberg går GIA Industri med 60-talet anställda bra. Talesmannen Hans Ramström:

- Det pekar nog mot rekord i år. Vi behöver folk och annonserar efter montörer.

Impregneringsföretaget Rundvirke Poles vd Tommy Karlsson talar om rekordresultat:

- I höst blir det treskift. Allt säljer bra och vi tjänar pengar. Man måste vara en klåpare om man inte tjänar pengar när man har 90 procent på export och växlar in sina exportinkomster till kronor.

Årets volymer är inte de högsta men resultatet blir det, säger Tommy Karlsson som bedömer att han i Ludvika för närvarande med alla entreprenörer sysselsätter ett 30 tal personer och han behöver mer folk.

Morgårdshammars vd Lars Fors:

- Vi har full beläggning en bit in på nästa år. Bland annat beroende på USA-ordern.

- I övrigt så fortsätter vi att ta order. Vi annonserar efter folk och behöver tekniker. Vi ser ljust på det närmaste året, säger Fors.

Seco Tools har 70 anställda i Ludvika och platschef Per-Ola Lönn konstaterar att det går ganska bra:

- Fagersta har aviserat att vi ska gå upp i produktion i höst, tendensen är att det är en uppgång på gång och att vi är ur nedgången. Hos oss är det inte aktuellt med nyanställningar men vi ska ta in personal för att ersätta dem som är studielediga

Volvohandlaren Gösta Samuelsson tycker att det går hyfsat:

- Stämningarna på börsen känner vi inte av. Det går bra och vi har en bra balans i försäljningen av begagnat och nytt. Ett idealläge även om vi inte kommer att nå det rekord vi hade för ett par år sedan.

Fundias vd Kimmo Väkiparta:

- Vi går med ett klart och tydligt plus även om vi som börsbolag inte kan ge ut siffror mellan rapporterna. Två av våra konkurrenter har gått i konkurs och det märker vi i fler order och nya typer av order.

- Inför framtiden är jag optimist. Fundia är nu rätt bemannade och har rätt storlek, säger Fundias vd som har 400 trygga Smedjebacksjobb.

Kurts Husvagnar säljer som aldrig förr, Kjell Kristensen:

- På börsen är det "grande katastrof" men i vår verklighet så har vi slagit alla tiders världsrekord. Under juni så levererade vi 108 ekipage.

- Vi omsatte 20 miljoner på en månad, lika mycket som en normal handlare gör på ett år. Börskrisen märker vi inget av, i min bransch är det full fart.

ICA-pilens chef Niklas Jonsson i Smedjebacken kan inte se att börskrisen gör att kunderna håller hårt i slantarna:

- Man handlar och ser glad ut. Vi har haft en bra sommar med mycket turister och fint väder så det har gått bra för oss, säger ICA-handlaren.

Svensk bryggerinäring har problem då totalförsäljningen av öl minskat men Spendrups utgör undantaget:

- Det har gått bra i år, vi är nöjda med försäljningen och tar marknadsandelar på både öl och vatten.

- Går det bra för Spendrups så går det bra för Grängesberg som trots minskning på läsksidan gått bra då Loka ökat kraftigt, säger vd, Jens Spendrup.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons