Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västbanken utgör isolerade enklaver

Annons

Israeliska restriktioner har delat det ockuperade Västbanken i tio ekonomiskt isolerade enklaver. Det försvårar ekonomiska kontakter och förvägrar palestinier tillträde till halva området, enligt Världsbanken.

Världsbanken, som släpper sin rapport på onsdagen i Jerusalem, säger att Israels säkerhetsaspekter är "obestridliga och måste tas i beaktande".

Men Världsbanken säger också att Israels Västbanksbarriär och system av väg- och zonrestriktioner är ämnad att "skydda och öka den fria rörligheten för bosättare och den fysiska och ekonomiska expansionen av bosättningar på bekostnad av den palestinska befolkningen".

Västbanken och Gazaremsan har drabbats hårt ekonomiskt av västländernas årslånga embargo mot den Hamasledda regeringen.

En frysning av det direkta ekonomiska biståndet till Palestinska myndigheten har förhindrat utbetalningen av hela löner till arbetsstyrkan sedan Hamas kom till makten i mars 2006.

Världsbanksrapporten säger att skadan förvärrats av israeliska restriktioner som hindrar palestinsk affärsverksamhet från att fungera och hindrar investeringar.

Enligt Världsbanksrapporten förvägras palestinierna tillträde till stora områden av Västbanken, inklusive områden kring bosättningar, Jordandalen, östra Jerusalem, vägar under israelisk kontroll och andra "stängda" områden.

Dessa restriktioner har fragmenterat territoriet i allt mindre och fler avstängda distrikt.

"En uppskattning av de totalt begränsade områdena är svår att få fram, men det verkar vara över 50 procent av Västbankens mark", enligt rapporten.

Omkring 270|000 judiska bosättare lever bland 2,5 miljoner palestinier på den ockuperade Västbanken.

Israel säger att reserestriktioner och barriären, en blandning av taggtrådsstängsel och cementerad mur upp till 5,5 meter hög, stoppar självmordsbombare från att ta sig in i israeliska städer.

TT

Mer läsning

Annons