Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västanvik växer igen

Annons

I början av auagusti skrev Falu Kuriren om förbuskningen runt Byrviken i Siljansnäs. Det är inte bara byarna i Leksand som drabbas av den ivriga grönskan som skjuter i höjden och skymmer vyn ut över vattnet.

Sune Lindell berättar att det inkommit en skrivelse riktad till Västanvik- Karlsarvets byalag. Den handlar om att hålla byarna rena från sly.

- Vi ska ta upp frågan vid nästa bystämma, säger Sune Lindell. Det finns massor av förslag hur vi ska gå till väga. Vi ska försöka göra något åt det.

Det kan till och med bli tal om en extra bystämma, menar Lindell. Annars blir det vid ordinarie stämman i december.

Det handlar om att få med mark- och skogsägare. Även kommunens marker i byn växer igen.

Hans Hedly tycker det rimmar dåligt med tanke på centerstyrets tal om det öppna landskapet.

Sune Lindell berättar om projektet för ett par år sedan, "Fäll ett träd och glädj en granne". Projektet blev ingen succé.

Hedly och Lindell tycker också det är tid att göra något åt växtligheten runt kyrkan. Även Västanviksborna vill se mer av kyrkan. Inte bara kupolen.

En titt på fotografiet från 1950-60-tal i bystugan vittnar om att utsikten på den tiden var ljusår bättre än i dagsläget.

En upprensning av sly och träd kräver en hel del jobb, noterar Sunde Lindell. Många i byarna är villiga att ställa upp. Sedan gäller det att få med markägarna. Inte så lätt alla gånger, men om det gick i Tibble och Ullvi borde det fungera i Västanvik och Karlsarvet.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons