Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vassbo - en del av världsarvet

Annons

Vassboparken med byggnader mellan Falun och Borlänge är till salu. Ägaren förbereder avstyckning av enskilda byggnader i parken. Den park, som är regionens artrikaste växtsamling med bland annat hundraåriga träd och ett stort bestånd av Ornäsbjörkar med bakgrund i den ursprungliga Ornäsbjörken på grannfastigheten Lilla Ornäs.

Här finns Sveriges äldsta trädskola (1863), som använder sig av trädgårdsbranschens äldsta telefonnummer.

I verksamheten förökas en rad äldre fruktträd bland annat. Och då det fortfarande bedrivs trädgårdsundervisning på platsen, är vi Sveriges äldsta (1856).

Här finns dessutom landets främsta kunskapsbas vad gäller rehabilitering med inriktning på park och trädgård. Byggnader, park och inte minst tradition ger unika möjligheter för företagsamma personer, företag, institutioner och myndigheter, som kan kombinera verksamhet och boende.

Tidigare kopparhytta på Vassbo och förmodat delägarskap i Falu koppargruva borde leda till att Vassbo skulle ingå i världsarvets verksamhet. Frågan är vem som är beredd att driva den saken?

Så dalfolk i när och fjärran, vad är ni beredda att göra för att Vassbo ska kunna fira 150-års jubileum med bevarad helhet detta år?

OLLE RIDELIUS, TRÄDGÅRDSMÄSTARE OCH AKTIV I STIFTELSEN NORDLIG TRÄDGÅRDSKULTUR

Mer läsning

Annons