Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vassa horn bevakar Komhalls maskinpark

/
  • Kompisar. Platschefen Peter Delerud var den som på idén att hålla tjuvarna borta från traktorerna med hjälp av de bastanta djuren. Han hör också till de utvalda som tillåts att gosa med dem. ”Men det gäller att röra sig försiktigt även om dom känner igen en” säger han.
  • Billiga i drift. Highland Cattle-flocken på Väderbacken har tidigare varit fårens beskyddare. Nu bevakar de maskinparken.
  • Tuffingar bevakar traktorerna. Den tjuv som hädanefter har planer på att stjäla diesel eller batterier från traktorerna vid Komhalls anläggning på Väderbacken i Morgårdshammar bör vara såväl snabbfotad som dumdristig. Maskinparken är nämligen bevakad av ett gäng långhåriga muskelpaket. Bossen heter Herkules, en bastant herre som inte låter sig flirtas av främlingar. Varje kväll parkeras traktorerna inne i hagen, invid Highland Cattle-flockens foderplats.

Annons

Med sin kraftfulla tjur Herkules som frontgestalt är de 15-talet djuren i den långhåriga och vasshornade Highland Cattle-flocken synnerligen nogräknade med vem de släpper in på livet.

De bevakar sitt foder och visar ingen pardon mot den som hotar flocken. Dyker det upp något som oroar de svagare medlemmarna och småkalvarna väcker det fram den utpräglade flockinstinkten hos tjurarna som bildar front mot hotet.

Och då spelar det ingen roll om hotet står på två eller fyra ben.

- Det är bara en del av personalen som de släpper fram, berättar platschefen Peter Delerud.

Tidningen har tidigare berättat om den långa raden av stölder av traktorbatterier och diesel. På olika sätt har man försöka att förhindra detta. Men när det inte ens hjälpte med svetsade skyddsanordningar såg det hopplöst ut.

Att kosta på sofistikerade larm skulle bli för dyrt. Sedan tidigare har det också stått klart att det saknas lokaler där traktorerna kan låsas in.

Peter Delerud grunnade dock vidare på den inslagna linjen, att försvåra för tjuvarna.

- Vi var inne på köra in maskinerna i en hästhage på kvällarna eftersom det är lerigt och blött där och inte speciellt lockande att släpa på tunga batterier.

Men detta skulle även skapa ett problem för personalen resonerade man. Då kom Peter Delerud att tänka på Herkules och hans flock.

- En period hade vi problem bland fåren. En morgon hittade vi exempelvis ett dött lamm. Det visade sig att ryggen var bruten.

Boende hade den aktuella natten sett personer inne bland fåren. Lösningen på problemet blev att stängslet mellan fåren och boskapen togs bort. När de stora vasshornade djuren fanns bland fåren var det inte längre någon som vågade ta sig in oanmält.

Och fungerade det bland fåren så borde det fungera med traktorerna tänkte Peter Delerud.

- Ganska omgående efter den senaste batteristölden så bestämdes det att vid varje arbetsdags slut körs traktorerna in till flocken.

Maskinerna står strategiskt placerade intill foderplatsen som i sin tur står långt in i hagen. När någon okänd kommer i omgivningen reagerar flocken omedelbart. Eftersom fodret bevakas stenhårt skyddas också maskinerna.

- Det finns inga träd att fly upp i, och man ska veta att det här är snabba djur ...

- Jag skulle vilja se den som vågar försöka kapa loss ett batteri med ryggen vänd mot tjurarna, påpekar Peter Delerud och får det att låta som att han hoppas någon gör ett försök.

Han konstaterar att den här bevakningslösningen blev den ultimata. Den är inte bara pålitlig 24 timmar om dygnet, den blev billig också.

- Djuren vill förstås ha lite extra kraftfoder för att hålla sig i närheten. Men jag har räknat ut att det kostar oss ungefär två kronor per dag.

Mer läsning

Annons