Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väsmans kräftfiske öppnas

Annons

Kräftfisket i sjön Väsman ska öppnas för allmänheten. 400 kommuninnevånare ska få chansen att vara med under två dygn efter årets premiär i augusti. Först till kvarn...

Beslut i ärendet togs när medlemmarna i Väsmans fiskevårdsområdesförening var samlade till årsstämma i Gonäs Folkets hus på måndagskvällen.

Fram till nu har detta delikatessfiske varit förbehållet de så kallade fiskerättsinnehavarna kring sjön. Men av dessa cirka 500 är det bara ett 100-tal som utnyttjar sina rättigheter. Det har resulterat i att kräftorna enligt uppgift förökat sig kraftigt på senare tid.

- Det har blivit en explosion av signalkräftor. Maten räcker inte till och de äter till och med upp rommen. De har blivit rena kannibalerna. Därför är det nödvändigt att vi får ett större fiske, säger Börje Lindh i styrelsen.

Det allmänna kräftfisket kommer emellertid att äga rum under välordnade former. För att få fiska krävs vanligt fiskekort plus ett speciellt kräftfiskekort.

- Och förmodligen kommer vi att styra fisket till de delar av sjön där det finns mest kräftor. De som fiskar får en karta där vi markerar var de får vara, fortsätter Lindh som redan nu kan flagga för ett undantag.

- På en del av Sunnansjö skifteslags vatten blir det förbud men det kommer vi att informera om senare.

- Det har varit sämre med kräftor vid Sunnansjö och förra året flyttade vi dit 11 000 kräftor från sjöns södra delar, berättar han vidare.

Men generellt gäller att Väsman formligen kryllar av kräftor. Konkurrensen har resulterat i att många är små, rent av alldeles för små.

- Därför tycker jag att alla storlekar skulle tas upp och att inga småkräftor ska släppas tillbaka, slutar Lindh.

I styrelsen för det nya verksamhetsåret ingår ordföranden Leif Lagerquist, sekreteraren Håkan Stoor, och ledamöterna Börje Lindh, Arne Forsberg, Tommy Myllergård, Rolf Nyström och Leif Olsson. Till kassör utanför styrelsen utsågs Jan Karlsson.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons