Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väsman stiger snabbt

Annons

- Vi hade under tisdagen ett dämningsläge på minus 33 centimeter. Normalvattenståndet för årstiden är minus 20 så vi närmar oss snabbt den idealiska punkten för sommaren, säger produktionschefen vid VB Kraft, Tommy Hjort, 54, förnöjt.

För några veckor sedan var det snudd på kris i våra sjöar. Väsmans stränder låg gapande och såriga med 1.13 meter under det normala.

Detta trots att kraftbolaget dragit åt alla kranar i sin elproduktion sedan månader tillbaka.

Under natten till söndag kunde så hela 35 millimeter regn räknas in. Något som självklart inte gladde alla men kanske trots allt Tommy Hjort.

- Visst är det så och vi behövde inte ta till någon regndans den här gången. Att vi nu fick så mycket nederbörd innebär lång tillrinning framöver.

- Just nu stiger Väsman med 1,7 centimeter per dygn och framåt midsommar så ska det vara en helt normal vattenspegel på Väsman, förutspår Tommy Hjort.

Den stor skillnaden på årets försommar och fjolårets är att markvattenmättnaden är avklarad.

Detta innebär i sin tur en bättre tillrinning.

- Om det kommer tio milimeter regn så räknar man i snitt med att endast hälften går tillbaka till sjöar och bäckar. Återstoden dunstar, går i marken eller tas upp av växtligheten.

Nu när marken äntligen är mättad så stiger vattnet betydligt snabbare än normalt.

- Det kanske mest glädjande av allt är att de högst belägna vattendragen äntligen börjar att fyllas på. Låsen och Lövsjön och vattendragen i Finnmarken börjar att röra på sig, säger Hjort med glädje i rösten.

Nederbörden innebär också att VB Kraft inom kort också kommer att börja att släppa på vatten för att kunna producera elkraft.

- Inom någon vecka räknar jag med att vi kör i gång. Detta kommer inte att inverka på Väsmans vattenstånd, lovar Hjort.

För de båtägare som ännu inte lyckats ta sig ut över stock och sten på Väsman så finns det kanske hopp om att komma ut med maskburken till midsommar!

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons