Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väsman är överfull

Annons

Strömsholms kanal har sedan i lördags tvingats stänga båttrafiken mellan Virsbo och Strömsholm. Åtta båtar sitter fast i kanalen.

- På onsdag kommer vi med ny information om läget. Vi hoppas att trafiken kan komma i gång på torsdag, säger Rolf Hansson, vd i Strömsholms Kanalbolag AB.

Hansson är mycket irriterad och lägger skulden på VB Kraft.

Bolaget förlorar nu tiotusentals kronor på slusspengar, men det är inte det värsta enligt Hansson.

- Det allra värsta är att vårt rykte som turistmål blir skamfilat. Vi hade räknat med en fin turistsäsong och det här vet vi ger återverkningar för framtiden, säger Hansson vars kanalbolag har en trafik på mellan 250 och 300 båtar i kanalen mellan Smedjebacken och Mälaren.

- Min personliga uppfattning är att detta är problem som kom efter avregleringen av energimarknaden men det vill ingen officiellt bekräfta. Det regnade på 80 och 90 talen utan att vi behövde stänga kanalen.

- Nu har det hänt tre gånger på fyra år. Översvämningen 2000 var dock speciell med översvämningar i hela landet.

- Det som händer nu och det som hände i fjol borde VB Kraft kunnat förebygga. Väsman är en stor sjö och vad man sa var att det var för lite vatten i år, och att det fanns risk för att det inte skulle bli vatten i kanalen var bara snack. Så säger de för att delta i upptrissningen av elpriserna, säger Rolf Hansson.

Tommy Hjort, ansvarig vid VB Kraft blir upprörd över att VB anklagas för att vara giriga och inte sköta tappningen av Väsman som förr:

- Alla läsare av NLT vet att det för ett par månader sedan diskuterades om det skulle gå att fylla Väsman. Då tappade vi för mycket hette det. Nu tvingas vi spilla vatten vid sidan av kraftverket och det gråter vi över.

- Det här är inte avregleringens fel utan beror på den globala väderleksförändringen. De senaste 20 åren har vädret blivit varmare och det kommer mer nederbörd och den kommer i blötare form och inte som duggregn. Väsman är inte som Trängsletdammen utan måste regleras med hänsyn till de krav vi möter från Ludvikaborna om att Väsman ska vara fylld under somrarna. Skulle vi reglera och ha beredskap i Väsman för båttrafiken på Strömsholms kanal skulle det fattas en meter i sjön, säger Hjort som påpekar att väderleken i fjol gav fem torra månader efter en våt inledning av fjolåret.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons