Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasastatyn måste flyttas

Annons

Det är Internationella skidförbundet, FIS, som ställt kravet på vasaloppsarrangörerna att utvidga målområdet.

- Enligt FIS:s direktiv kräver ett världscupsarrangemang en så kallad mixad zon för media. Enär cirka 500 journalister beräknas följa världscuptävlingarna 4-5 mars 2006 i Mora krävs ett betydligt större målområde för mediafolket än vad vi idag kan erbjuda, säger tävlingsledaren Anders Hvittfeldt.

Mats Budh tycker att det känns tufft att behöva röra något så heligt som Gustav Vasa-statyn.

- Men det finns ingen annan utväg om vi ska kunna tillmötesgå FIS:s krav och inte gå miste om världscupsarrangemanget när vi nu får chansen.

Tankarna på att få statyn flyttad har funnits även tidigare.

- Vi har helt enkelt vuxit ur det nuvarande området. Det blir rent kaotiskt vid segrarens ankomst varje år och det är alltid problematiskt att lösa alla bitar med folkmassor och teknisk utrustning.

Flytten av Gustav Vasa-statyn är planerad till tidig höst. Mora kommun har upplåtit en fin plats intill Siljans strand där Anders Zorns formidabla verk kan beskådas i framtiden.

Statyn räknas som höjdpunkten för Anders Zorn som skulptör. Den invigdes 1903 för att hedra Gustav Vasa. Drygt 10 000 personer samlades till avtäckningen. Ett kompani ur Dalregementet bildade hedersvakt och dåvarande prins Gustaf lät täckelset falla.

Vad säger då Zornmuséets chef Birgitta Sandström om flytten av Zorns mästerverk?

- Jag har inga kommentarer. Jag vet att det här diskuterats tidigare, säger hon.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons