Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaloppsveteran hyllades

Annons

I år åkte nämligen Sälen-Bengt sitt 50:e Vasalopp (Öppet Spår på söndagen) och på onsdagskvällen gick Transtrandsborna "man ur huse" för att hylla denna Vasaloppsveteran i samband med en "Uppvärmningsgudstjänst" i Transtrands kyrka, där Sälens Fjällkyrka var arrangörer och där det bjöds på musik, sång och hyllningar.

Allt gick i Vasaloppets tecken och det var i det närmaste en fullsatt kyrka.

Sälens IF:s ordförande Lasse Backlund bjöd på en uttömmande historik och presentation av Bengt Eriksson innan han överlämnade en gåva från Sälens IF samtidigt som han utnämnde Bengt Eriksson till den verkliga Vasaloppskungen efter sina framstående insatser i detta skidlopp.

- Inte nog med att han åkt 50 Vasalopp i rad han har också varit långt framme och som bäst tvåa 1958 och vi är stolta i Sälens IF att ha en sådan ambassdör från vår förening sade Lasse Backlund i sitt anförande.

Det fanns också många kända skidprofiler på plats i Transtrands kyrka denna kväll. Där fanns sjufaldige Vasaloppsvinnaren Janne Stefansson, Bruno Åvik som åkt 11 Vasalopp och varit tvåa och trea som bäst, Torsten Samulesson, Tore Eriksson, Gunnar Samuelsson för att nämna några kända skidnamn.

Där fanns också Lassar Stig Eriksson från Lima som är en av svensk idrotts största klassiker liksom förre Vasaloppsgeneralen i Sälen Bengt Samuelsson och den nye Tommy Höglund liksom ledarveteranen i de här sammanhanget Gösta Tapper.

Det är ett axplock av de kända namn man sammanknippar med skdsporten och Sälens IF.

Idrottsgudstjänsten i Transtrands kyrka inleddes av komminister Jan Busk och sen var det fjällkyrkans personal som tog över med fjällprästen Mari Jansson i spetsen.

Musik framfördes av Harald Abrahamsen, bas, Peter Ljung och Hannes Tidare båda gitarr samt sång av Magdalena Fredman som är församlingsassist vid Sälens Fjällkyrka.

Medverkade gjorde också diakon Lena Abrahamsson som bland annat läste en dikt och vid hyllningarna fick Bengt Eriksson mottaga hyllningar förutom av Sälens If även av Sälens Fjällkyrka och Lima och Transtrands församlingar.

Arrangemanget i Transtrands kyrka avslutades med att trion Hans-Ove Hansson, Sören Larsson och Bo Wikström sjöng Sälens IF:s kampvisa och därefter blev det blåbärssoppa och hembakade bullar.

Och hyllningsfestligheterna denna kväll i Transtrands kyrka var en fin hyllning till Vasaloppslegenden Bol-Bengt Eriksson när han nu åkt 50 Vasalopp och han framförde också sitt tack till alla som under årens lopp som hjälpt och stöttat honom under skidkarriären.

Det här var onekligen ett Vasaloppsarrangemang med guld-kant.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons