Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaloppets prissamling plundrades av tjuvar

Annons

Även kulturförvaltningen blev av med värden för minst lika mycket.

Det är något av en gåta hur stölden gått till, uppger polisen.

Det finns nämligen inget som tyder på att tjuvarna brutit sig in i Kulturhuset. Polisen jobbar därför efter teorin att någon eller några gömt sig i lokalerna under fredagen, för att sedan under natttimmarna gå till verket.

Det var mycket bekymrade miner bland medlemmarna i Vasaloppets priskommitté tidningen mötte på lördagen.

Kommittén hade i det läget konstaterat att minst 25 poster försvunnit från prisbordet och det uppskattade värdet låg upp mot 70 000 kronor.

Bland det stulna fanns två datorer, kamera och kikare, en exklusiv vinflaska med sex liters volym, massor av verktyg, presentkort på stugveckor och sist men inte minst hade tjuvarna plockat med sig Vasaloppssegrarnas guldmedaljer, både i dam- och herrklassen.

- Vi har inte gått igenom hela prissamlingen ännu, därför är det möjligt att förlusterna är ännu större, berättade Håkan Dahlman, priskommitténs ordförande på lördagen.

Kulturförvaltningen har blivit av med fem nya datorer, två megastora bildskärmar samt en kontantkassa. Även den förlusten uppskattas till cirka 70 000 kronor.

Kulturhuset är utrustat med larm på övervåningen, det är dock olarmat i lokalerna i gatuplanet där bland annat prissamlingen förvarats.

Tjuvarna har burit ut godset genom en mindre dörr på Köpmangatan där det sedan lastats in i ett fordon. Stölden får betecknas som oerhört fräck. Det har varit mycket folk i rörelse i Mora den aktuella tiden, även nattetid. På andra sidan gatan finns även bostäder. Hittills har polisen inte fått några tips om iakttagelser på platsen under natten mot lördag.

Det är första gången Vasaloppets prissamling exponeras i Kulturhuset och det är första gången i historien någon har mage att stjäla Vasaloppspriser.

- I en del fall har givarna lovat tillställa oss nya priser att fylla luckorna med, men i övrigt får vi försöka pussla ihop det hela så gott det går, summerade Håkan Dahlman.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons