Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaloppet vill inte vara kommunens mjölkkossa " Mats Budh, Vasaloppets vd " Lars Matsson-Frost, kommunalråd

Annons

En enkätundersökning har gjorts bland arrangemangen som ingår i En svensk klassiker. Förutom Vasaloppet ingår Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet. Där har företrädare för de olika klassikerarrangemangen fått svara på hur mycket respektive kommun ställer upp. Svaren kommer att presenteras i morgon, torsdag, men Mats Budh vet redan svaret.

- Mora kommun är den "klassikerkommun" som ställer upp sämst av alla.

Mats Budh vill nu sätta sig och förhandla med kommunledningen om en förändring inför framtiden och har överlämnat ett förslag till avtal till centerns ordförande Bengt Jernhall och till kommunalrådet Lars Matsson-Frost (c).

- Det är okey att vi betalar för de merkostnader vi orsakar, men inte mer, säger Mats Budh.

Undersökningar har visat att Vasaloppets existens medför en omsättningsökning på 100 miljoner kronor i vasaloppskommunerna med omnejd.

Detta har Mora kommun hittills "belönat" Vasaloppet med genom att skicka räkningar på sammanlagt 390 000 kronor för bland annat plogning och skyltning av vägar i samband med vasaloppsarrangemangen.

- Beloppen har eskalerat oroväckande mycket och vi verkar dessutom få betala extra för alla skulder och bekymmer som kommunen har. Exempelvis har branden vid Strandens skola ökat våra kostnader med 75 000 kronor, berättar Mats Budh.

En annan enskild kostnad som kommunen debiterar Vasaloppet för är den trafikskyltning som sker under vasaloppsveckan.

- Skyltningen kostar oss 55 000 kronor, vilket är lika mycket som halva den årshyra som Mora IK tidigare betalade till Mora kommun för ishallen, säger Mats Budh.

Redan år 2001 kontaktade han den förra kommunledningen i samma ärende. Utan resultat även den gången.

Varför tror Mats Budh att Mora kommun hittills varit så kallsinnig till Vasaloppets propåer och inte heller utnyttjat de möjligheter som varumärket Vasaloppet ger i kommunens egen marknadsföring?

- Jag tror att kommunen behandlat oss aningslöst. Ena handen vet inte vad den andra gör. Tjänstemän från olika förvaltningar skickar räkningar till oss, men den politiska ledningen har ingen överblick över den totala kostnaden, säger Mats Budh.

Det är det meningen att kommunledningen ska få nu, vid förhandlingsbordet.

Kan Mats Budh se fram emot att kommunledningen delar hans uppfattning och tänker medverka till en snar förändring? Vi frågade kommunalrådet Lars Matsson-Frost:

- Jag ser bara möjligheter i det här och det finns redan ett möte aviserat med Vasaloppet. Avsikten är att få till ett skriftligt samarbetsavtal om hur vi ska samarbeta på ett bra och effektivt sätt.

Är det som Mats Budh säger, att den politiska kommunledningen inte har någon övergripande insikt i hur mycket Vasaloppet betalar till kommunen varje år?

- Det kan finnas oklarheter vad Vasaloppet står för och vad kommunen står för. Visar det sig finnas fog för att det inte är rimligt, måste vi jobba fram ett annat koncept. Vasaloppet och kommunen behöver varandra och Vasaloppet är lika viktigt för kommunen som Mora IK:s framgångar. Den här intensiva tiden med Mora IK kan kanske upplevas så att andra idrottsutövare kommer i skymundan.

Enligt Lars Matsson-Frost har kommunen bidragit ekonomiskt bland annat i samband med resan till Vasaloppet i Kina och i samband med att gäster utifrån årligen bjuds in att delta i olika arrangemang i samband med vasaloppsveckan.

- Vi har gjort ganska stora insatser, men kanske har vi inte haft samma möjligheter till satsningar varje år, säger Matsson-Frost.

Han poängterar att skidstadion i Hemus är en kommunal anläggning som kostar pengar och som Vasaloppet och vasaloppsåkarna har nytta av.

Om kommunen själv tillräckligt tagit tillvara möjligheterna att marknadsföra sig som en vasaloppskommun, säger han:

- Det finns en risk att man slår sig till ro när det rullar och går att man inte alltid ser möjligheterna att utnyttja varandra bättre. Men det är inte bara en part som har skyldighet att agera när det blir fel. Det är både Vasaloppets och kommunens skyldighet att rätta till det. Det får heller inte börja bli ett missnöje och motsättningar mellan ishockeyns intressenter och skidåkningens, säger Lars Matsson-Frost.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons