Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaloppet planerar för varmare klimat

Annons

Tidningen träffar Rolf Hammar, Tommy Höglund och spårchefen Kjell Johansson och diskuterar konsekvenserna av den händelse tv-meteorologen Per Holmgrens dödsdom över Vasaloppet slår in.

- Det skulle kunna jämföras med att en jätteindustri slår igen, säger Rolf Hammar.

Nu delas inte Holmgrens pessimism fullt ut av vasaloppsledningen

- Att klimatet är konstigt tar vi till oss, men det har det varit många gånger sedan premiäråret 1922, säger trion som har temperaturläget vid starten i Sälen dokumenterat sedan det allra första startfältet släpptes iväg. Sedan dess har loppet varit inställt tre gånger.

Kjell Johansson berättar att markarbeten gjorts efter banan så att den i princip bara behöver ett minimalt snötäcke för att vara åkbar.

- Nästa grej vi jobbar med är ett datoriserat snökanonsystem efter banan. Den är en vision fram till 2010, men det behövs vattendomar för att realisera det.

Det finns även en snösäkringsplan med nya stora depåplatser som gjorts iordning.

Den gröna vintern till trots är anmälningsläget bättre än i fjol. På grund av tappet 2005 har det gjorts ett extra påslag i anmälningsavgiften för alla som åker nästa år. Det är det påslaget som ger fem miljoner kronor i snösäkringspengar. Snöavgiften tas bara ut ett år har det sagts.

Rolf Hammar slutar den 31 augusti 2008 och lämnar över generalsekreterarjobbet till Tommy Höglund.

- Jag vill inte negligera meteorologernas larmsignaler, och om jag ska tala för alla vintersporter, kan man undra vad regeringen vill göra för att stimulera folkhälsan, säger Hammar och fortsätter.

- Jag skulle även önska att samtliga vinterförbund mötte Riksidrottsförbundet och tog ett snack med dem om klimatproblematiken.

- Jag har även en idé om att vi klassikerarrangörer gemensamt uppvaktar regeringen och begär stöd i någon form. Jag menar då inte specifikt Vasaloppet.

Annars vill de tre företrädarna för Vasaloppet berätta hur vasaloppet har påverkat miljön.

- Vi är medvetna om att hela transportapparaten kring arrangemanget innebär en stor påfrestning på miljön. Där är vi oförmögna att göra så mycket mer än att tycka att transportbolagen borde ställa upp bättre för att motivera kollektivt åkande.

- Sist men inte minst borde näringen, som kapar åt sig stora bitar av det Vasaloppet genererar, vakna upp och vara lite mera generös.

- Om vi skulle kasta in handduken skulle nog det uppvaknandet vara ganska smärtsamt, sammanfattar Rolf Hammar.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons