Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaloppet mitt i sommaren

Annons

- Det var mycket värre än vad jag någonsin trott, pustade Jörgen när tidningen mötte honom på Prästholmen i Mora några minuter före midnatt.

Sista kilometern klev han hasande fram på skidorna i samma teknik som när man pulsar i lös-snö, nästan totalt utmattad.

Vadet gick ut på att han skulle nå målet i Mora inom två dygn. Tre minuter före midnatt passerade han målet, bekransad av två dalakullor, Hanna Nygren och Maria Grund.

Totalt utmattad vilade han ut på en campingstol och suckade: -Aldrig mer ska jag slå vad.

Han startade från Sälen klockan 06.30 på torsdag morgon. Efter övernattning i Evertsberg fortsatte färden klockan sex på fredag morgon.

Jörgen Lind kommer från Nossebro i Västergötland. Han har åkt det riktiga Vasaloppet åtta gånger och närmast ska han delta i femdagarsorienteringen.

För något år sedan slog Jörgen vad med sin kamrat Hans Bahrenfuss, också han från Nossebro.

Jörgen tvivlade på att Hans kunde hantera en felstyrd cykel. Hans hade byggt en som svängde åt vänster när man försökte styra åt höger och tvärtom.

- På en midsommarfest var det ingen som klarade att cykla på den. Då uppkom vadet. Vi slog vad om en whiskyflaska av en fin årgång. Jag klarade min del av vadet, 15 meter med den felstyrda cykeln. Det gällde att inte tänka utan bara hålla balansen.

Sedan var det upp till Jörgen att fullgöra sin del av vadet, skidåkning sommartid i Vasaloppet.

Med specialtryck på t-shirten och med texten Hasaloppet 2006 på skidorna, genomförde han utmaningen med tre minuters marginal.

Mycket blev improviserat. När det gick upp för kompisen Hans att Jörgen verkligen tänkte fullfölja loppet tog han hjälp av bekanta, som ringde runt i Mora för att hitta några kranskullor. Via turistbyrån hittades Hanna Nygren och Maria Grudin som kunde ställa upp. Samtidigt ordnade Hans en krans som han knöt ihop och körde in till Mora för att köpa band.

- Vi kom till tygaffären vid 18-tiden när innehavaren precis stängt. Men hon öppnade igen för vår skull. Mora är fantastiskt.

Skidparet med texten Hasaloppet 2006 överlämnades till Vasaloppets museum på lördag morgon innan Jörgen for vidare mot Femdagars i Hälsingland.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons