Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaloppet drar in över 100 miljoner

Annons

Båda är som bekant fullmäktige-ledamöter för centern och fanns så att säga naturligt på plats. Först ut i talarstolen var Rolf Hammar som förklarade att Vasaloppet inte i första hand säljer en tävling, utan en dröm, utmaning och ett äventyr.

För att åstadkomma detta ingår i organisationen 3 000 funktionärer, en resurs som är ovärderlig för Vasaloppet betonade Hammar.

Funktionärerna representerar ett 50-tal föreningar, inte alltid nödvändigtvis idrottsföreningar, som efter arrangemangsveckan, får vara med och dela på nio miljoner kronor från arrangemangets nettopott.

För att ge över 40 000 skidåkare bästa tänkbara förutsättningar dras 2 680 mil skidspår.

Hammar berättade vidare att omsättningsökningen i vasaloppsbygden beräknas till 100 miljoner kronor tack vare arrangemangen. Det beräknas att bygden kan summera 510 000 gästnätter i en flora av olika logier.

Uppmärksamheten av arrangemangen är stor. 2,6 miljoner människor i Sverige såg vasaloppssändningen i tv och 600 000 norrmän följde Anders Auklands framfart mot seger.

Från juni 2003 till maj 2004 har Vasaloppet samlat 4 728 pressklipp som berör arrangemangen.

- Till detta kommer kringarrangemang som exempelvis Företagardagen med mera som Mora kommun står som värd för.

- Vasaloppet betalar en halv miljon kronor till genomförandet av kringarrangemangen, förklarade Hammar lite kritiskt och han anser att inte kommunen fullt ut tar till vara den dragningskraft Vasaloppet har.

- Vi får se hur det blir med snösituationen i vårt område i framtiden, men snö är ett måste, liksom tillkomsten av Vasahallen och att vi får behålla våra duktiga funktionärer, summerade vasaloppsgeneralen.

Det var därefter dags för Jan Simons att göra premiär i talarstolen.

Han inledde med att berätta om föreningslivet i stort i Mora har mellan 120-150 anställda och är alltså en stor tillgång rent skattemässigt för kommunen.

- Genom att Mora IK tagit steget upp i elitserien har en omedelbar konsekvens blivit att vi utökat antalet anställda med 20 personer till totalt 35.

Simons berättade vidare att mellan 1 200 och 1 500 Morabor har en direkt anknytning till Mora IK där det läggs ner 237 000 arbetstimmar under ett år, det mesta är ideellt arbete.

Hockeygymnasiet är en frukt av att Mora IK finns på orten och genom hockeygymnasiet får Mora kommun in uppemot fyra miljoner kronor i interkommunal ersättning från andra kommuner.

- Det är därtill ytterst tänkbart att vi slår Vasaloppets tv-tid under vintern som stundar. Vi kommer att ha tv-täckning på snart sagt varje match i FM Mattsson Arena, summerade Jan Simons som tillsammans med Rolf Hammar missade tv-festen från Portugal (Sverige-Bulgarien) genom att de båda är fullmäktigeledamöter.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons