Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaloppet början på gränslös kärlekssaga

Annons

Nu har Mora kommun tecknat vänortsavtal med Oberammergau och Louise och Peter hade kallats in som kontaktpersoner när Moraborna kom på besök.

- Efter mötet på Skinnargården brevväxlade vi en tid, men 1974 flyttade jag ner till Oberammergau och samma år gifte vi oss, berättar Louise som hemma i Malung hade sytt handskar för alpin sport. Nu tyckte hon att Peter passade som handsken och därtill hade hon fastnat för gemytet i hans hemtrakter.

Peter Elch är duktig snickare och framställer dörrar och fönster till de pittoreska byggnaderna i Oberammergau med omnejd.

Det roliga med Peter är att han inte bara talar perfekt svenska. Det finns dessutom en hel del Malungsaccent i hans språk.

- Vi har sommarstuga i Arvselen hemma i Malung och dit bär det iväg varje år i augusti-september, säger makarna Elch.

Louise berättar att klimatet i Oberammergau är ungefär detsamma som i Malung, med den positiva skillnaden att somrarna är längre och varmare och vintertemperaturen blir aldrig så sträng som hemma i Malung.

Oberammergau har ett långlopp som heter König Ludwig lauf och det har arrangerats i 30 år.

Det har varit inställt några år på grund av snöbrist, men det var den här traditionen som lockade Peter till Malung och Vasaloppet första gången. Nu har han avverkat minst tolv Vasalopp och han säger att han inte har gjort sin sista färd mellan Sälen och Mora.

Dessutom har han sitt namn präglat i en stenplatta i Vasaloppets hus i Mora.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons