Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vasaloppet behöver inte mer snö"

Annons

Snöyran som ven utanför kyrkfönstren skrämde förmodligen bort en del av publiken från Vasaloppsinvigningen i Transtrands kyrka på onsdagskvällen. Men de som trotsade vädret fick som vanligt vara med om ett välregisserat program och mingel med blåbärssoppa och vaniljbulle.

Kyrkoherde Arne Söderbäck ledde programmet och presenterade årets kranskulla, Julia Limby, och kransmasen Martin Johansson. De fick varsin Sälenhäst som minnesgåva, framburna av dräktklädda barnen Ronja och Rasmus.

En av de idoga Vasaloppsfunktionärer som varit med i många årtionden, Gertrud Johansson, Sörsjön, överlämnade söndagens lagerkrans till kullan Julia, att ge till årets segrare.

Tävlingsledaren för Vasaloppets världscupdel Tommy Höglund berättade om betydelsen av att loppet fått världscupstatus och tv-sänds i många länder, till och med i USA mitt i natten. Fantastisk PR för bygden.

Mats Skålander, ny sportchef för Sälens IF och Vasaloppet Sälen, berättade om hur han ser på sina nya och spännande arbetsuppgifter. Sälens IF:s ordförande Lasse Backlund tackade den avgående kranskullan Eva Lif och överlämnade en fototavla som minnesgåva och tack för hennes fina framtoning som representant för föreningen och Vasaloppet under det år som gått.

Backlund överlämnade också årets Bol Bengt-stipendium till Lars Lifvendahl.

SVT-reportern och Limakullan Gunilla Wikström, Falun, hade det hedrande uppdraget att hålla invigningstalet. Hon betonade vilken fantastisk folkfest Vasaloppet är lokalt men även nationellt och internationellt.

Marie Widerström, sång, och Thomas Andersson, piano, framförde några vackra musikstycken och Sälenpojkarna tillsammans med Transtrands spelmanslag sjöng och spelade om fäbodidyll och broddade skidstavar i ett par lokala visor.

Slutligen tog man upp en kollekt till Vasaloppets snöfond och bad samtidigt en bön om att det måtte sluta snöa, för ännu mer snö nu innebär bara mer bekymmer och kostnader. Hör du det, Kärrbom!

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons