Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaloppet anmält

Annons

Det har den norske sitskiåkaren Ole Herman reagerat emot och anmält ärendet till Handikappombudsmannen, HO.

I sitt beslut tycker HO det är fel att hänvisa sitski-åkare till särskilda tävlingar.

- Vi respekterar det beslut Handikappombudsmannen har tagit, säger Rolf Hammar på Vasaloppets tävlingsledning.

Men han ser den skrivning HO framfört i sitt beslut mer som en rekommendation. För Vasaloppets vidkommande är inte debatten om sitski-deltagare ny.

1996 visade det sig att en grupp anmälda tyskar till loppet var sitski-deltagare. Arrangörerna kände sig ställda och tre sitski-åkare fick delta. Efter loppet riktades kritik från några av de övriga deltagarna att de blivit hindrade av sitski-åkare.

Arrangörerna tog åt sig av kritiken och tog även med aspekter om eventuella olycksrisker. Eftersom sitski-åkarna sitter så lågt, finns risker med alla stavar som viner runt åkarens ansikte.

Ole Herman har försökt att få starta i Vasaloppet flera år i rad. Han använder normala stavar och bredden på skidorna följer spåret. Ole Herman har föreslagit att få starta 30 minuter tidigare för att undvika att hamna i startträngseln.

Men arrangörerna ser inte det som någon lösning. Problemet är vägövergången efter startrakan. Den beläggs med snö i sista stund för att hindra trafiken minimalt.

Svenska Skidförbundet har också avgivit ett yttrande om HO:s bedömning av ärendet.

- De säkerhetsaspekter Vasaloppet angett som skäl för att neka deltagande för sitski-åkare är relevanta, bygger helt på tävlingstekniska bedömningar och ansvaret för att garantera alla deltagares säkerhet, skriver Bengt Nilsson, administrativ chef på Svenska Skidförbundet.

Rolf Hammar uppger att han på tisdagskvällen hade kontakt med en representant från Norges olympiska kommitté.

- I Norge har de en annorlunda syn och låter sitskiåkare delta. Men å andra sidan har de inte tillgång till de alternativa möjligheter vi kan erbjuda i form av Öppet Spår och övriga lopp i Vasaloppsveckan.

Ole Hermans egen kommentar till att han inte får åka Vasaloppet är att det vore ungefär detsamma som att fira Norges nationaldag, den 17 maj, på en helt annan dag.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons