Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaliden kräver ändrade planer

Annons

De detaljplaner som gäller i dag antogs mellan åren 1976 och 1980. Där ingår bland annat den så kallade Ravinleden - en påfart till riksväg 70 som planerades strax intill Vasahallan.

- Men det finns ett politiskt beslut sedan flera år tillbaka, att det inte ska byggas någon ravinled, säger stadsarkitekt Michael Bergman, som varit med om att städa bort skrotade idéer i det nya förslaget.

En gång i tiden fanns även tankar om att göra en campingplats med små swimmingpooler framför Vasahallen.

- Men att färdigställa en ny idrottsarena började diskuteras redan 1980, säger Kjell Rosén, chef för kultur- och fritidsförvaltningen, som också lett förprojekteringen av Vasaliden.

Det nya förslaget till detaljplan har tagits fram av utomstående arkitekter. Där ingår bland annat ett stängsel runt idrottsanläggningen och nya stigar som gör det enklare att promenera till Hovran och vårdcentralen.

Även en utbyggnad för Vasahallen finns med i planeringen.

- Det är inget som säger att det måste bli så här, men en detaljplan ger i alla fall möjligheten, säger Michael Bergman.

Förslaget kan studeras av vem som helst. Det kommer att finnas på Tjädernhuset och på biblioteket under de kommande fem veckorna.

- Alla som vistas i området, de som rastar hundar, de som åker pulka på vintern, fastighetsägare och andra får gärna komma med synpunkter, säger Hanna Forslund, planingenjör i Hedemora kommun.

I september väntas kommunfullmäktige anta detaljplanen och månaden efter kan den vinna laga kraft. Sedan ska bygglov beviljas och därefter blir det upphandling för att anlita någon som utför arbetet.

En undersökning som gjorts av landskapsarkitekt Anna Axling, visade att Hedemoraborna tycker att området utanför Vasahallen är en ful plats.

- Det är ju vansinnigt att ett stort, jättecentralt grönområde ligger för fäfot. Vasaliden innebär en försköning av stan, säger Michael Bergman.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons