Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårtecken - också i polisens fylleceller och rapporter om vandalism

Annons

Gator sopas rena och maskrosor sticker upp ur asfaltssprickorna. Säkra vårtecken. Men det finns fler, det kan polisen intyga.

Fler ungdomar i fyllecell, fler cykelstölder och gräsbränder.

I kväll laddar polisen lite extra. Sista april brukar vara en helg full av våriga tecken.

- Det blir mer fylla utomhus på våren. Ungdomarna träffas och dricker i parkerna. Hur många som hamnar i fyllecell är mycket beroende på vilke evenemang som är aktuella. Vi har alltid utökad styrka sista april, säger Kent Lind, polisen i Dalarna.

Men inte bara fylleriet ökar på våren, även inbrotten i fritidshus brukar öka, liksom cykelstölder.

Och gräsbrändernas tid är här. Under veckan som gick rapporterades över 50 gräsbränder runt om i Dalarna.

- Sedan förra fredagen har vi haft tio bränder om dagen. Folk som ska elda tappar kontrollen och när vinden tar i sprids de väldigt fort, säger Kent Lind.

Skadegörelse brukar också vara en signal om att vårsolen börjat värma ordentligt, folk går loss på planteringar i parker och liknande.

Även djurriket har sina marodörer. Björnarna är till exempel inte helt oskyldiga vad gäller vandalism. De går främst till angrepp soptunnor. När de väl vågar sig upp ur sina iden är de ofta så hungriga att de går runt i bostadsområden och rotar i sopor och annan bråte. Även bikupor lockar till sig nallarna.

- Det är ett problem. Det sägs att de vaknar runt Tiburtiusdagen den 14 april, men vi har inte fått in några anmälningar än. Det kan hända att folk är mer förståndiga med sophanteringen nu.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons