Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart tog ni vägen - Furudalsbor?

Annons

Förhandsvisningen av reportaget i Sveriges Televisions program Uppdrag granskning visade bland annat polisens knappa resurser och att ett stort antal prover från misstänkt tjuvskjutna vargar försvunnit hos polisen. Det var den andra delen om vargar i Norge och Sverige Oscar Hedin gjort i samarbete med norsk television gav också en bild av organsierad tjuvjakt på varg.

Oscar Hedin har också undersökt den den så kallade utplaceringsteorin, som handlar om frågan var kommer vargarna från, är de är utplacerade från djurparker.

Han har inte funnit att det handlar om djurparksvargar utan vargar som tillhör den skandinaviska populationen.

I den andra delen av reportaget talar miljöpolis Anders Stiko från polisen i Dalarna om Dödens Triangel. Det är ett område där bland annat sydvästra Dalarna ingår. Där har extremt många vargar försvunnit, flera under oklara former, misstänkt tjuvjakt.

I reportaget medverkade Tage Collberg, Svenskt samarbetsforum i rovdjursfrågor. Han är också delaktig i dalaupproret, som Oscar Hedin beskriver och dess andra fas, den hemliga delen.

Där berättas om hur tjuvjakt går till, hur kroppar dumpas i sjöar, sändare runt vargarnas halsar måste först tas bort och Collberg säger också:

- Så fort det blir barmark smäller det och syftar bland annat på Furudalsreviret.

Markägare ställer sin mark till förfodande och enligt Hedin sker den illegala jakten i samband med den vanliga jakten.

Vanlig jaktetik gäller inte för vargen, konstaterar Hedin. I reportaget berättas om hur tjuvjägare väntar utanför lyan och skjuter valparna direkt när de kommer ut eller lägger en dynamitladning i lyan och spränger hela lyan.

- Jag är överraskad över de uppgifter jag fått fram, framför allt över de DNA-prover som finns samlade. Det är tydligt att det är resursstarka människor som ägnar sig åt den här verksamheten.

- Med mina reprotage hoppas jag att frågan ska diskuteras och belysas mer, säger Oscar Hedin.

Mer läsning

Annons