Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart har krisberedskapen tagit vägen?

Annons

Vi har allt mer sett hur socialdemokraterna och vänstern monterat ner våra akutmottagningar.

Akutmottagningarna på sjukhusen är en vital del av vår krisberedskap. Detta gör att redan verkställda nerläggningar tillsammans med de nya föreslagna nerskärningarna gör vårt samhälle mycket sårbart. Om ett stort antal människor blir svårt sjuka eller skadade är kapaciteten på dalasjukhusen skrämmande dålig.

Liksom för många andra landsting är beredskapen för att ta hand om svårt brännskadade särskilt bristfällig. När vi ser den ena bortförklaringen efter den andra i kölvattnet till tsumanikatastrofen, tycks ett farligt mönster bildas.

Särskilt talande är att regeringen under de senaste åren inte haft en enda krisövning, där statsråden själva deltagit.

Ändå är realistiska övningar, där man ställs inför val om hur man ska handla, det enda sättet att öva upp sin personliga kapacitet att ta itu med en kris.

Detta gäller inte bara vanliga människor, även tränad sjukvårdspersonal och erfarna politiker blir för det mesta helt handlingsförlamade i en riktig kris, när de inte fått grundlig träning i krishantering.

Tvärtemot vad man skulle kunna tro, så är inte den vanligaste reaktionen i en kris stor aktivitet i form av till exempel kamp eller flykt.

Den vanligaste inledande reaktionen för icke specialtränade, är istället total passivitet, där man så att säga spelar död.

KEN SWEDENBORG, DALARNAS SJUKVÅRDSPARTI INGVAR "NILLE" NIILIMAA MORAPARTIET INGRID GESTER FOLKKAMPANJEN FÖR SJUKVÅRDEN INGA-LIS ERIKSSON FRIHETLIGA KOMMUNALFOLKET

Mer läsning

Annons