Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårt fel att älgarna är fega

Annons

Den svenska älgen är snäll, dum och rädd. Det visar färsk forskning. Att älgen lägger benen på ryggen och flyr när fara nalkas, förklaras med människans fientlighet mot vargen för 150 år sen.

Vi får stå vårt kast, med andra ord.

Älgen är det mest majestätiska djuret i våra skogar. Stor och väldig. Men förvånansvärt smidig när den blir ängslig och lufsar iväg.

Att se en 15-taggare på en myr, när morgondimman stiger upp som ett pipbloss, är en mycket stark naturupplevelse. Ofta står den kvar ett tag, liksom för att pejla in situationen, vädra fara eller inte, titta med sina stora ögon, innan den vänder och springer in i den täta och trygga storskogen.

En gång i tiden var älgen stursk i Sverige. Då stannade den och slogs när vargarna jagade. Och ibland gick den till anfall mot jägarna.

Så gör den inte idag.

När vargen går till anfall flyr älgen och blir då ett ganska enkelt byte. Och prasslar det till i ett älgpass när en jägare spiller kaffe på byxorna, ja, då sticker älgen som en blixt därifrån.

Den svenska älgen är både naiv och dum. Men det är inte älgens fel att det blivit så.

Det är människans.

När vargen var näst intill utrotad i Sverige vande sig älgen vid det livet. Den blev bekväm. Den lunkade omkring i skogarna och åt det den behövde. De enda fiender älgen behövde se upp med var jägarna. Och det var ändå bara en gång om året...

Men i takt med vargarnas utbredning har inte älgen hängt med i utvecklingen.

Ännu har inte älgens hjärna snappat att vargen är en dödlig motståndare. Man lyder den primitivaste instinkten: hellre fly än fäkta.

Och när älgen springer iväg blir den ett lätt byte för vargen, som sällan ger någon pardon.

Om älgen däremot stannar och slåss är det inte alls givet att vargen vinner. Tvärtom. En fullvuxen älg är inget att leka med. Och om vargen märker att den är på väg att förlora, lommar den nog iväg - och söker sig andra jaktmarker.

Mycket går långsamt i naturen. Men tids nog kommer vår svenska älg att begripa att man inte kan fly. Man ska stanna och slåss istället.

Jägarna är sura över att vargen tar för många älgar. Men man har sig själva att skylla. Hade man låtit bli att utrota vargen en gång i tiden, hade älgen lärt sig att fightas för att överleva.

Och då hade fler älgar överlevt.

Så är det i Nordamerika. Där är älgarna inte lika dumma som i Sverige, vilket också syns i statistiken. Där tar inte vargen lika många älgar som i Sverige (procentuellt). Där får vargen motstånd.

Vargen behövs i våra skogar. Forskning visar att varg och andra rovdjur behövs - inte bara för att älgen ska bli klokare och djärvare.

Nej, förekomsten av varg i våra skogar påverkar den biologiska mångfalden positivt. Det ser man i Amerika: i en nationalpark, där vargen kom tillbaka, berikades snabbt, exempelvis, fågellivet.

Vargen är troligen den viktigaste djurarten i våra djupa skogar i dag. Den påverkar alla andra arter på ett positivt sätt.

Just för att den är en varg.

PELLE MALMBERG

Mer läsning

Annons