Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårt dagliga bröd kostar för mycket

Annons

PRO i Borlänge gjorde för någon tid sedan en jämförande studie och en korg basvaror var dyrast hos Coop Forum (före detta Konsum).

Enligt uppgift är priserna betydligt lägre i Örebro än i Borlänge, i båda fallen Coop-affärer. Dessa skillnader förklaras med den lokala konkurrensen.

I Borlänge följer konkurrenterna varandras priser noga och ändrar snabbt. Men klart är att Coop har olika priser på olika orter på samma vara.

Det är föga förvånande att kunderna undrar vad som pågår inom den svenska handeln med matvaror. Man tycks ha satt i ¶gång en huggsexa och tar för sig från intet ont anande kunder som det passar sig. Policyn tycks vara: "Går det så går det".

Matvaruhandeln är en sjuk bransch och Coop som gammal konsumentorganisation bör städa upp och återta sin ursprungliga uppgift som prisledare på marknaden.

Men valet av butik är inte så enkelt för den jäktade nutidsmänniskan. Tiden vill bli alltför knapp och det är kanske det, som de livsmedelskedjorna räknar med.

Det vore intressant att ta del av Coops och andra kedjors policy. Sålunda vore det intressant att få ta del av svaren på följande frågor:

Har Coops affärsföreståndare rätt att sätta priser utifrån den lokala konkurrensen eller måste affärsföreståndarna avvakta centrala prisdirektiv? Och hur ser det ut inom andra kedjor?

Har kedjorna olika prispolicy för olika regioner?

När kan Coop-kunderna räkna med att få del av de stora besparingar, som man räknade med i samband med den nordiska fusionen?

Tyvärr lär det också vara så att vissa kommuner, oavsett partifärg, i kraft av sitt planmonopol inte tycks underlätta nyetableringar för att öka konkurrensen till konsumenternas fördel.

Man frågar sig osökt i vems intresse vissa kommuner skapar dessa problem för lågpriskedjorna. Att det inte sker i konsumenten/skattebetalarens torde vara helt klart. Frågan är om det inte är dags att lyfta det kommunala planmonopolet till högre myndighet.

Väljarna bör ta reda på, före valet, hur kommunens politiker har agerat och tänker agera i nyetableringsfrågorna. Den politiker som inte tillvaratar och skyddar konsumentens/skattebetalarens intresse bör helt enkelt inte återväljas de 15 september.

FOLKE TÖYRÄ

Mer läsning

Annons