Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värsta ovädret i sommar

Annons

Strömmen försvann på flera ställen i Dalarna. I Falun arbetade reparatörer hela natten med åskrelaterade fel. Stadsdelarna Ingarvet och Stenslund drabbades när en högspänning brann upp. Till och med elverket i Falun var under en period utan ström.

I Vintjärn, Svartnäs och området kring Valsansjöarna blev det strömlöst på grund av lågspänningsfel. Driftsingengör Christer Johansson på Falu elverk kunde på tisdagsförmiddagen meddela att alla reparationer skulle vara klara inom någon timme.

I Gagnef dödade blixten fem får. Endast ett av sex får som betade i Strandbacken klarade sig med livet i behåll.

I närheten av fåren slog blixten ned i en stor björk, som blev till flisor.

Även stora delar av Dala-Floda blev under flera timmar strömlösa sedan blixten slagit ned i en transformator.

SOS har under natten fått ta emot många larm som utlösts av åskan och det hör inte till ovanligheterna. Många automatlarm är känsliga och under sommaren händer det regelbundet att SOS får ta emot falsklarm på grund av åska.

Enligt SMHI är det inte ovanligt med stora oväder på sensommaren. Det är det fuktiga och varma vädret som utlöser stormarna.

SMHI och Svenska kraftnät har åsksensorer utplacerade över hela landet som kontinuerligt registrerar alla blixtnedslag.

- I sommar har det varit ovanligt mycket åska. Bland annat drog det under natten till den 31 juli fram ett oväder över västra Dalarna med ungefär 1 000 blixtnedslag, säger Terese Fougman på SMHI.

Men för Dalarnas del var dock gårdagens oväder med 6 000 nedslag det blixttätaste hittils i sommar.

För att inte drabbas av blixtnedslag ska man undvika att vara på den högsta punkten i omgivningen. Vill man vara riktigt på den säkra sidan när det åskar kan man sätta sig i bilen som fungerar som ett skyddande hölje.

Man ska också undvika att stå bredbent. Detta eftersom blixten kan färdas genom marken och gå upp i ena benet och ut genom det andra. Kor som har långt avstånd mellan benen dör ofta på detta sätt när blixten slår ner i närheten.

ELIN GULLBERG BOHLIN

Mer läsning

Annons