Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varslet inte överraskande

Annons

Det säger chefen för Arbetsförmedlingen, Lennart Lundberg om beskedet att Årevall Plast AB i Insjön lägger ner och flyttar verksamheten till Värnamo.

- Det kom inte som någon direkt överraskning, säger kommunens näringslivschef Mats Möller.

Årevall Plast AB köpte i juni förra året upp FM Mattsson som då drev plastfabriken. Redan efter ett par månader fick näringslivschefen Mats Möller de första signalerna om att allt inte stod rätt till.

- En nedläggning har legat i luften sedan i höstas. Från flera håll kom samma signaler - företaget var på väg utför.

I onsdags kom beskedet att Årevall Plast AB stänger fabriken i Insjön med de 30 anställda och flyttar hela verksamheten till Värnamo. Omkring hälften av de anställda kommer att erbjudas jobb i Småland. Hur många som kan tänka sig att flytta är oklart.

- Från kommunens sida kan vi tyvärr inte göra något åt flytten, mer än att erbjuda plats på vår hemsida om ägaren vill sälja lokalerna, berättar näringslivschef Mats Möller.

Nedläggningen av plastfabriken innebär att Insjön tappar 30 arbetstillfällen, det största varslet som skett i Leksands kommun på tio år.

- Det här är en ovan situation för oss. Vi har ju i flera år haft den lägsta arbetslösheten i länet, säger Lennart Lundberg, chef på Arbetsförmedlingen.

- Och naturligtvis är det en besvärlig situation för alla familjer som drabbas av nedläggningen. Det är aldrig bra att tvingas sluta utan att själv ha valt det, fortsätter Lundberg.

Arbetsförmedlingen kommer nu att ta kontakt med de anställda på fabriken för att se vad man kan erbjuda.

Ett ljus i mörkret är enligt såväl Lennart Lundberg som Mats Möller att många andra företag i Insjön och även i resten av kommunen, nu är inne i ett expansivt skede vilket bådar gott för framtida arbetstillfällen.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons