Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varsel hotar Ess-tvätt

Annons

- Tappar vi kunder på grund av detta vi måste säga upp folk.

Industrifacket och arbetsgivarföreningen Allmänna Indrustrigruppen kan inte komma överens om ett nytt kollektivavtal och om inte frågan är löst på fredag träder Industrifackets varsel om stridsåtgärder i kraft.

Varslet innebär att all övertid, mertid, förskjuten arbetstid och nyanställningar i alla former vid samtliga tvättanläggningar i landet förklaras i blockad.

I går lade Industrifacket även ett varsel om utökade stridsåtgärder.

Om inte avtalsfrågan kan lösas blir det totalstopp för Ess-tvätt och alla andra tvättar i landet på torsdag nästa vecka.

Då går Industrifacket ut med blockad mot all hantering av tvättgods från och till hotell och restauranger från tvätterierna.

- Våra kunder måste ha godset eftersom de är väldigt beroende av turisterna under sommaren, säger Östh.

Ingvar Damm, ombudsman för Industrifacken i Gävle-Dala förklarar att det är på tre huvudområden som parterna har svårt att enas. Det är lönen, arbetstidsförkortning, och vilka tider som ska räknas som dagtidsarbetstid.

- Arbetsgivareföreningen vill ge sämre avtal än vad vi fått inom andra områden. Och det förstår vi inte, säger Ingvar Damm.

- Hör vi inget från Allmänna industrigruppen träder varslet i kraft på fredag.

På Ess-tvätt i Saxdalen säger Eva-Maria Östh att det går åt skogen och att företaget tvingas säga upp folk om varslet träder i kraft. Hur ser du på det?

- Vi förstår det, och vi vet att det är så. Det är inte för att vara jävliga mot Ess-tvätt som vi lägger ett sånt här varsel. Utan vi vill att ägarna till Ess-tvätt, och alla andra tvättar ska ringa till Allmänna industrigruppen och säga att nu får ni skriva på avtalet för vi klarar inte det här.

-Vi hoppas ju att det ska lösa sig innan dess. Vi vill inte att det ska bli någon konflikt. Vi vill att arbetsgivarna ska ta sitt ansvar för de lågavlönade och Ess-tvätt är faktiskt en av tvättarna i Sverige som betalar de sämsta lönerna.

LOTTA OLIN

Mer läsning

Annons