Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varsam renovering

Annons

Kulturnämden beslutade på torsdagen att godkänna det nya förslaget till hur Falu stadsbibliotek ska bli ett kunskapsbibliotek. Det blir en varsam renovering där interiören i stort sett förblir orörd, men där nya utrymmen för datorarbetsplatser och utbildning tillkommer.

På många sätt går beslutet om hur biblioteket ska se ut tvärt emot tidigare förslag.

- Det här görs med omtanke om ett av kommunens mest besökta offentliga rum, säger Kaj Anderson (s), ordförande i kulturnämnden.

Det gamla förslaget var utarbetat av en arkitektgrupp och har tidigare delat både politiker och allmänhet.

Diskussionen har handlat om att bibliotekets unika inredning från 60-talet skulle förstöras, men också om att förslaget skulle innebära att olika avdelningar flyttades på ett sätt som inte var lämpligt. Bland annat att barnbiblioteket skulle flyttas till övervåningen vilket skulle innebära att barngrupper tvingades gå igenom hela biblioteket. När det stod klart att den planerade ombyggnaden inte var förankrad hos varken politiker eller allmänhet blev resultatet att hela beslutsprocessen började om från början.

- Vi bildade en mindre grupp som skulle arbeta för ett bevarande av biblioteket, säger Kaj Andersson.

Innan gruppens förslag nu godkändes av kulturnämnden har diskussionerna varit livliga, men på torsdagen var nämnden enig i sitt beslut.

Det nya bibliotekets utseende bygger mycket på de synpunkter som kommit från allmänheten. Det nya kunskapsbiblioteket har en budget på ungefär fyra miljoner kronor för ombyggnaden.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons