Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Värre än jag trodde

Annons

Tidigare på torsdagsmorgonen blev Jan-Erik Romson, politiker från Hedemora, väckt av familjen som han är inneboende hos i Ramalla.

Tillsammans gav de sig till grannbyn där israeliska soldater påbörjat rivningen av flera hus. Ett av husen ägs av en man vars bror tillhör Hamas.

På taket hade fem israeliska fredsaktivister lagt sig för att försöka förhindra rivningen. Soldaterna försökte dra iväg dem, allt under ackompanjemang av talkörer. Dessa ökade när tv-teamen från de internationella nyhetsbyråerna anlände.

Jan-Erik Romson följde dramat från en kulle, bara ett 20-tal meter från fastigheten.

I Palestina finns just nu många västerlänningar. Många väljer att bli levande sköldar, allt för att försöka hindra att våldet breder ut sig. Men Jan-Erik Romson är inte en av dem.

- Jag håller mig på behörigt avstånd, säger han.

Han berättar vidare att motståndet mot Israels agerande växer. Den unga egna befolkningen har tröttnat på våldet, och nu växer reaktionen.

- Det känns bra att få uppleva de positiva krafterna i landet, säger Jan-Erik Romson som även under onsdagen följde en annan husrivning.

- Dessa unga soldater, bara kring 20 år gamla, är väldigt nervösa. Och dagen innan var det ännu värre då något äldre soldater motade bort oss från en annan husrivning.

- Då sköt de tårgas över oss. Vi kunde inte ta oss vare sig framåt eller bakåt. Istället tvingades vi springa som galningar till höger och vänster, berättar Jan-Erik Romson. Det var första gången i livet som jag kände på effekten av tårgas.

Enligt Jan-Erik Romson är förhållandena i flyktinglägren värre än han kunnat tänka sig.

- Att följa händelser i tv är en helt annan sak. Det är först på plats som man förstår hur palestinierna har det.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons