Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värnlös och döende i tv

Annons

Först till en mediahändelse som upprörde mig härom dagen. Tidigt i måndags hörde jag nämligen i radionyheterna om en 15-årig flicka som låg hjärndöd på sjukhus sedan hon drabbats av allvarliga komplikationer på grund av att hon smakat på en chokladkaka.

Flickan var allergisk mot nötter och trots att hon spottade ut innehållet fick hon en svår allergisk chock som ledde till ett så tragiskt slut.

Döm om min förvåning när jag senare på kvällen i TV4-nyheterna fick se den hjärndöda flickan på bild! Med flickan som tydlig bakgrund intervjuades den förtvivlade pappan.

Jag inser att jag sitter i glashus och kastar sten. Men var fanns den journalistiska etiken hos TV4-ledningen när de tillät ett så allvarligt övertramp mot flickans integritet?

Pappan var säkert ute i det vällovliga syftet att varna andra för riskerna med nötter i choklad, men det var oförsvarligt av tv att lämna ut den döende flickan i bild.

Värnlös och utan möjlighet att "försvara sig" hängdes hon ut på ett alldeles oanständigt sätt. Ett dygn senare stannade flickans hjärta.

Så till något helt annat.

Jag är närmast överväldigad över dalfolkets intresse att bli tidningens läsarombud.

Anmälningarna har duggat tätt under hela senaste veckan och innan vi skriver 1 april är jag övertygad om att vi har fått ett hundratal läsare som vill ta på sig uppgiften att bli vår viktiga referensgrupp bland tidningens tiotusentals läsare.

Vad är det då vi på tidningen förväntar oss av läsarombuden? Jo, uppgifterna är flera och bygger hela tiden på ombudens frivilliga deltagande.

Dels kommer vi under de närmaste månaderna att fråga läsarombuden om råd när det gäller tidningens innehåll, dels kommer vi att använda ombuden som en viktig målgrupp när det gäller aktuella frågeställningar på det lokala, nationella och internationella planet.

Tidningens frågor och läsarombudens svar kommer regelbundet att redovisas i tidningen, oftast i Bonus-krönikan, men också på annan plats eftersom frågor och svar hela tiden ska vara aktuella.

Läsarombudet avgör själv om hon eller han vill svara med eget namn eller signatur.

Eftersom intresset från läsarnas sida visat sig vara så stort kommer vi också att se läsarombuden som en viktig kontaktyta i frågor som inte alltid blir aktuella att publicera. Jag tror nämligen att ombuden kan ge tidningen intressanta tips och idéer som inte nödvändigtvis ska publiceras.

Fortfarande finns det plats för ytterligare läsarombud. Därför välkomnar jag flera att delta i denna "länspanel" vars uppgift blir bland annat att vara med och påverka innehåll och utseende i din lokala tidning! Missa inte chansen!

Du som vill vara med skickar anmälan via e-post till adressen: lasarombudet@dalarnastidningar.se

Vårt enda krav på dig som läsarombud är att du har tillgång till dator med e-post, så att du kan skicka och ta emot meddelanden.

Mer läsning

Annons