Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varningsskyltar nedrivna

Annons

Veteranloppet körs, som bekant, Väsman och Bysjön runt med start och mål i centrala Grangärde.

Sedan förra året är cykelbanan mellan Stensbo och Ludvika en attraktiv delsträcka som körs med ett speciellt tillstånd.

Funktionärer har satt upp skyltar i A4-format med text under rubriken VARNING, versalt följt av sju utropstecken(!).

Inför rallyt har det till tidningen inkommit synpunkter som ifrågasätter klubbens skyltning.

Med anledningen av kritiken kollade tidningen skyltningen på delen mellan Skuthamn och Brunnsvik. Den första skylten kunde vi observera på rastplatsen vid Ställviken. Mellan Iviken och Brunnsvik (Storgårdsnäset) finns ett tiotal vägöverfarter. Av dessa kunde vi bara se att endast tre var försedda med varningar. Det hela fick snabbt sin förklaring:

- Någon eller några har varit ute och rivit ned skyltar. Tänk att de inte kunde låta dem vara i fred, säger Tord Blomqvist, en av de funktionärer som ansvarar för skyltningen.

- Vi hade satt upp skyltar vid varenda överfart och även på rakan vid Burens.

- Det är jävligt tråkigt att det finns folk som vill förstöra. Från vår sida har vi gjort precis allt som på oss ankommer inför veteranbilsrallyt med bland annat uppsättning av varningsskyltar senast en vecka före. Detta enligt överenskommelsen med tekniska kontoret, säger Leif Andersson, rallyklubbens styrelseordförande och tillika general för det aktuella rallyt.

Han betonar att säkerheten sätts i främsta rummet.

- Före starten håller vi ett sammanträde. Då kommer jag att säga till förarna att de ska köra väldigt sakta och när det kommer en cyklist ska de stanna och se till att det går att mötas på ett bra sätt, klargör han.

Anledningen till att rallyt delvis körs på cykelbanan är, enligt Andersson, dubbelbottnad. Dels handlar det om att minska olycksrisken på länsväg 245/47 över Bergalid. Det handlar också om att ge de som färdas i veteranerna möjlighet att se de vackra vyer som den gamla banvallen erbjuder.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons