Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för internethandel

Annons

- Vi har märkt en kraftig ökning av anmälningar från folk som känner sig lurade, förklarar Hane. Även om den lurade nästan alltid har rätt är det oerhört svårt att få någon fälld för internetbedrägeri.

Nyligen blev en person i Ludvika bedragen på 4 500 kronor. Detta sedan han i god tro köpt en resecheck på köp- och säljsajten Blocket.

- Parterna gjorde upp affären och kom överens om att köparen skulle sätta in pengar på säljarens bankkonto. Därefter skulle försändelsen skickas via posten, berättar Hane.

Så skedde naturligtvis inte och nu hävdar säljaren att "den måste ha försvunnit genom posten".

- En klassisk förklaring som är oerhört svårt att motbevisa för köparen. Han har säkerligen aldrig skickat något och ej heller haft något att skicka.

- Det finns människor som kan göra dagsförtjänster som motsvarar en normal årslön utan att polis och åklagare kan komma åt bedragarna. Det känns naturligtvis oerhört frustrerande att det kan vara så här i ett rättssamhälle, tilllägger Hane.

- Jag befarar att den här verksamheten av bedrägerier kommer att svälla ännu mer i framtiden. Inte minst när det gäller tveksam handel med utlandet.

Även om den person som blir misstänkt oftast stängs av från köp- och säljsajten så bekommer detta inte vederbörande. Han sätter helt sonika in en säljannons i ett nytt namn.

Det kan tilläggas att förundersökningen fortfarande pågår i det ovan nämnda fallet.

- Från polisens sida så vore det naturligtvis önskvärt att affärer av detta suspekta slag aldrig ska äga rum. Man ska inte köpa något via internet där den ena parten bereds möjligheter att lura motparten.

- Det bästa är självklart affärer som görs upp öga mot öga för att parterna sedan ska kunna vara så nöjda som möjligt.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons