Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för elaka bakterier

Annons

- Antalet människor som har smittats hemma i Dalarna ökar jämfört med de som blivit smittade utomlands. Ingen vet heller exakt varifrån campylobacter kommer, säger Bodil Petersen på smittskyddsenheten i Falun.

Bakterien ger illamående, kräkningar, diarréer och feber. Ibland behöver man sjukvård, men oftast läker infektionen ut.

Antal smittade i Dalarna har under flera år varit konstant, cirka 150 personer per år.

Den första ökningen kom 1998. Under de senaste tre åren har siffran stigit ännu mer.

I fjol rapporterades 276 personer i Dalarna ha smittats med bakterien campylobacter. Nästan hälften smittades hemma i Dalarna.

Förra året registrerades 8577 fall av campylobacterinfektioner i Sverige enligt Smittskyddsinstitutet. Det innebär en kraftig ökning på kort tid.

- Olika studier har gjorts för att förklara varifrån bakterien kommer, säger smittskyddssköterskan Bodil Petersen. Ändå är campylobacterns kraftiga ökning en gåta för forskarna.

Campylobacter finns överallt, i vatten, kött, grönsaker, samt i avföring hos människor och djur. Den sprids genom förorenad mat och vatten.

- Vi har till exempel märkt att personer som har hund drabbas oftare än andra av campylobacterinfektioner.

1998, när antalet drabbade av campylobacter i Sverige ökade kraftigt, började man diskutera om inte det kan kopplas med sommaraktiviteter såsom grillning, fler besök på restauranger och picknick.

- De flesta drabbas under sommaren, riskmånaderna är juli och augusti, säger Bodil Petersen.

Campylobacter som finns i kött trivs både i rumstemperatur och i kylskåpet. Maten bör ändå läggas direkt i kylskåpet, eftersom campylobacter inte växer till i kylan, utan endast "vilar".

Den dör endast i temperaturer på 65-70 grader.

Enligt Bodil Peterson ska man alltid se till att köttet som grillas är väl genomstekt. Om köttet är rosa har det inte kommit upp i de temperatur som dödar bakterier.

En annan viktig sak att tänka på när man grillar är att inte lägga tillbaka grillat kött på den tallrik där den förvarades när det var rått.

Dessutom får man inte hälla på marinaden där köttet har förvararats. Då kommer bakterierna tillbaka till köttet.

Man ska inte dricka vatten ur bäckar eller sommarstugebrunnar.

- Dessutom bör man vara mycket noga med kökshygien under sommaren och tvätta händerna noga, säger Bodil Petersen.

MIRA MICIC

Mer läsning

Annons