Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för ehec

Annons

Sommaren är här och nu uppmanar Smittskyddsinstitutet svenskarna att tänka på kökshygienen.

En särskild sommarfara är ehec vars vanligaste symtom är diarré, magkramper, illamående och kräkningar. Hos en del av de smittade, cirka 5_10 procent, kan njurarna skadas vilket kan vara livshotande.

När sommarmånaderna kommer bär fler djur på ehec och risken ökar för att köttet ska innehålla smittan.

Under maj och juni rapporterades 33 fall av personer som smittats av ehec i Sverige jämfört med 19 inrapporterade fall under årets första fyra månader.

Därför är det extra viktigt att tänka på kökshygienen nu.

SMI har sammanställt en rad råd där människor uppmanas att exempelvis inte äta rå köttfärs, att tvätta händerna efter att ha klappat djur samt att skölja frukt och grönsaker noga.

Fram till och med juni i år har SMI fått 52 inhemska ehecfall inrapporterade. Det är fler än under motsvarande period för såväl 2005 och som 2006 då det rapporterades in 26 respektive 47 fall.

Jan Albert tror att en av anledningarna till att det rapporteras in fler fall är en ökad medvetenhet om smittan.

TT

Mer läsning

Annons