Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning dykare i vattnet

Annons

Leksands dykarklubb har cirka 35 aktiva dykare från hela länet, med betoning på Leksand, Rättvik och Bjursås. Under söndagen testade ett tiotal tubdykare och lika många fridykare kunskaperna inför säsongen.

- Det känns viktigt för oss att uppdatera kunskaperna och testa utrustningen. Det är viktigt att grundkunskaperna sitter, säger Magdalena.

Inför säsongen hoppas dykarna på båtfolkets hänsyn.

- När och där vi dyker sätter vi upp vår blåvita signalflagga. Den betyder "dykare i vattnet", vilket betyder att båtar bör hålla sig 50 meter från flaggan. Kunskapen om detta är låg. Många åker fram till flaggan för att se vad det är, vilket är farligt för dykaren, säger Magdalena.

Nya medlemmar är alltid välkomna.

- Vi vill gärna att alla dykare i bygden tar kontakt med oss. Jag vet att det finns många som har dykarlicens, men som inte dykt på flera år. Att ta kontakt med oss är ett gyllene tillfälle att komma igång igen. De som inte har utrustning för ett testdyk kan lätt ordna det genom oss, säger Magdalena.

Ett medlemskap innebär också goda kontakter och chanser att delta i lokala dykäventyr, som undervattensorientering, isdyk och utflykter till intressanta källsjöar.

Dykförhållandena är också bättre i Siljan och Dalälven än vad många tror.

- Under bron i Leksand är det nio meter djupt. Man kan ligga på bottenytan och se folket uppe på bron. Sikten är mycket bättre än vad man tror, säger Magdalena.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons