Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värnar om demokratin

Annons

Svante Pedersson kan se tillbaka på ett händelserikt liv. 1934 började han som säsongsarbetare med timmerkörning på vintrarna och banarbete vid Statens Järnvägar, SJ, om somrarna. 1940 blev Svante Pedersson fast anställd på SJ. Han hade flera anställningar vid järnvägen i Övre Norrland innan han 1957 sökte och fick förflyttning till Sundbyberg.

I augusti 1958 lämnade Svante SJ och blev föreståndare och lärare vid Landsorganisationens skola i Brunnsvik. Han arbetade också som timlärare vid folkhögskolan i Brunnsvik.

1966 bröt han upp från Brunnsvik och tillträdde som vd för folkrörelseföretaget Litteraturfrämjandet. En stimulerande och lärorik arbetsuppgift.

1970 fick Svante Pedersson erbjudande att komma till finansdepartementet som medarbetare i förvaltnings-demokratidelegationen. Här deltog han i arbetet med att ta fram underlag för den arbetsrätt som ännu i dag tillämpas inom statlig och kommunal verksamhet.

Efter ett år som departementssekreterare vid budgetdepartementets inflytandeenhet lämnade han i slutet på 1977 ännu en gång en trygg statlig anställning. Han blev nu kanslichef hos Transportarbetareförbundet. I hans verksamhet hos förbundet fick han förtroendet att som ledamot i LO:s representantskap företräda transportarbetarna. Detta uppdrag avslutade Svante Pedersson som beslutsfattare vid LO-kongressen 1981. Samma år fick han arbete som kanslichef vid den statliga forskningsmyndigheten Arbetslivscentrum. Där var han verksam till pensioneringen 1983.

Efter pensioneringen uppskattade Svante att få ägna sig åt sina favoritfrågor som konsult i föreningsfrågor, författande av kurs- och debattböcker och som lärare vid kurser anordnade inom folkrörelserna. Dessa frågor upptar fortfarande mycket av Svantes tankearbete och engagemang. Svante deltar med lust i samhällsdebatten, är flitig skribent på tidningarnas ledar - och insändarsidor.

- Detta har ju också blivit så mycket enklare och snabbare med dagens IT-teknik, understryker Svante.

Många gånger har Svante fått frågan hur det varit möjligt att - vid sidan av en tidvis mycket intensiv verksamhet i olika anställningsförhållanden - kunna engagera sig också i föreningsverksamhet. Svantes svar är:

- Detta har varit möjligt tack vare min fru Sveas förståelse och stöd. Med särskilt stor tacksamhet ser Svante tillbaka på vad Svea betytt för honom och de tre barnen. Under barnens uppväxtår och skoltid svarade Svea i stor utsträckning ensam för det viktiga föräldra - och ledarskapet inom familjen.

Svante hoppas och ser fram emot ännu några år med gemensamma resor och skidutflykter - inte minst i de välpreparerade spåren på Vällan.

MIKAEL HELLSTEN

Mer läsning

Annons