Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varnar för trängsel

Annons

De varnar för att det är bortkastade pengar att bygga en för liten gymnastikhall - oavsett om den byggs vid Blomsterbäcksskolan eller i hyreshusområdet Fällen. För skolidrott behövs minst en halv fullstor hall, 250-300 kvadratmeter i stället för föreslagna 150-190.

- Om kommunen vill ha en samlingslokal för luciafirande och avslutningar i Blomsterbäcksskolan och om man tycker att idrottsundervisning är att leka Björnen sover så duger det med en mindre hall, enligt de planer som finns. Men det går inte att bedriva modern idrottsundervisning på så små ytor. Speciellt då scheman läggs så att det är hela klasser, cirka 25 elever, som ska trängas på en yta som en badmintonplan. Det går inte att göra något vettigt under sådana förhållanden. Det finns inte plats att röra sig riktigt för då kan eleverna rent bokstavligen gå in i väggen eller också får de öva i att stå i kö, säger idrottsläraren Robert Lindh.

Åtta lärare i ämnet idrott går nu ut med ett öppet brev till politikerna i Malungs kommun eftersom de anser att deras synpunkter och erfarenheter inte alls beaktats.

- Tvärtom upplever vi att det som vi försökt föra fram helt har kommit bort. Efter ett möte där vi bestämt förklarade att det är värdelöst att bygga en för liten hall för ämnet idrott anno 2004 så utmynnade det ändå i att barn- och utbildningsnämnden hävdar att skolan vill att den lilla hallen byggs upp i sitt beslutsunderlag till kommunstyrelsen.

Det påstås att skolchefen Britt Stig Arvidsson har försökt sätta munkavle på både politiker och personal i den här heta frågan. När idrottslärare Lindh begärde att få träffa nämnden för att informera om idrottsämnet blev han uttryckligen beordrad att inte beröra idrottshallsfrågan, trots att det borde vara en viktig del i informationen. Enligt annan uppgift till tidningen blev politikerna vid samma tillfälle uppmanade att inte ställa några "hallfrågor" .

-Jag har också hört de där anklagelserna men jag bestrider helt att jag skulle försöka sätta munkavle på någon. Det är mig helt främmande. Däremot var det vid det här tillfället inte meningen att nämnden skulle få någon partsinlaga i frågan om Blomsterhallen, utan att vi skulle hålla oss till ämnet, säger Arvidsson.

Idrottslärarna menar att det finns god anledning att prioritera ämnet idrott i skolan. Många barn och ungdomar i dag är försoffade och den enda fysiska träning som de får är skolans idrottslektioner. Ett test som gjorts i Malung visar att hälften av eleverna i sjunde klass har så usel kondition att de närmast är att betrakta som sjukliga!

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons