Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varnar för trafikkaos Tror inte att bilister är villiga att åka runt

Annons

Snart börjar den sista etappen av ombyggnaden av Gussarvsgatan - stans mest trafikerade gata.

Sträckan mellan Landsgatan och Åsgatan kommer att vara avstängd från midsommar till början av hösten. Under tiden arbetet pågår dirigeras trafiken till Hökargatan.

Där bor Ewa Tindemark och Ann-Sofie Vikström i varsin lägenhet.

Hökargatan går utanför deras fönster och är så smal att två bilar har svårt att mötas. Sprickor i fasaden på en av de gamla 1800-talsbyggnaderna vittnar om att många fordon haft svårt att ta sig runt gathörnet. Huset är helt enkelt krockskadat.

Den enda trottoaren är inte stor nog för två människor att gå i bredd.

Att öppna ett fönster mot gatan är förstås inte att tänka på. Kommer det en lastbil är det bara att ringa glasmästaren direkt.

-Redan nu är det alldeles för mycket trafik, 3261 bilar i genomsnitt varje dygn, säger Ann-Sofie Vikström.

På Gussarvsgatan passerar 11000 fordon en vanlig dag.

Ann-Sofie Vikström och Ewa Tindemark är oroade både för sin egen och sina barns hälsa. De har begärt att miljö- och byggkontoret ska mäta avgaser och buller i huset där de bor.

- Fönstrena är otäta och gardinerna blir svarta och solkiga, säger Ewa Tindemark.

Området vid Bos-Kalles gård har anor sedan 1700-talet och hon tycker att kommunen borde ta bättre hand om den historiska miljön.

-Det här är ju som om Stockholms stad skulle leda trafiken från Essingeleden till Västerlånggatan i Gamla stan, säger hon.

Kommunen har inte informerat de boende om planerna.

-Vi tog reda på det själva och sedan har vi försökt få till ett möte, men det händer ingenting, säger Ann-Sofie Vikström.

Hon frågar sig varför trafiken inte kan dirigeras till Åsgatan från Tvikstarondellen i stället för att gå mitt igenom stan. En längre väg för bilarna att åka, men det är trots allt bara tillfälligt.

-De kunde också öppna upp för trafik på Fredsgatan och Ämbetsgatan som går parallellt med Hökargatan för att dela upp bördan, säger Ewa Tindemark.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons