Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varnar för risker med hårdare bidragskrav

Annons

Han säger att det ännu inte finns några vetenskapliga undersökningar som bekräftar detta, men att handläggare runt om i länet har gett honom den här bilden.

Därmed vill han inte säga att de som lever på sjukpenning är fuskare. Många har rätt till sjukpenning och behöver det för att komma tillbaka till arbetslivet.

Undersökningar om bidrag till arbetslösa och sjukskrivna i Dalarna har försäkringskassan gjort varje halvår sedan år 2000. De totala bidragen har varit lika stora under de här åren, däremot har det skett stora förändringar mellan de olika bidragen.

A-kassan har minskat med 35 procent medan det har skett en kraftig ökning av sjukpenning, + 35 procent, och förtidspensioner, som numera heter sjuk-, eller aktivitetsersättning, + 40 procent.

Att det blir fler som får förtidspension är inte oväntat, enligt Stefan Paavo. De flesta som får förtidspension får det på grund av att de har nått en ålder då sjukdomarna börjar komma och de kan vara utslitna av ett långt arbetsliv. Ökningen beror på att arbetskraften i länet blir allt äldre, det är då naturligt med fler förtidspensionärer.

Staten har nu skjutit till mer pengar så att fler handläggare har kunnat anställas i länet och försäkringskassan kommer att arbeta på en mängd olika sätt för att minska sjukskrivningarna.

4 Kontrollen ska bli noggrannare och mer rättvis. Ett kontor i länet, det i Falun, ska fatta beslut i sjukskrivningsärendena. Tidigare skötte flera lokalkontor granskningarna och man kom fram till olika resultat.

4 Arbetsgivarna uppmanas att ta ett större ansvar för rehabiliteringen. Den sjukskrivne kanske komma tillbaka till arbetsplatsen, men med andra arbetsuppgifter? Försäkringskassan kan bidra med stöd till småföretag så att den sjukskrivne kan utbilda sig till andra arbetsuppgifter.

4 Försäkringskassan tycker att läkarna alltför ofta rekommenderar heltidssjukskrivningar. Den som bryter med arbetsplatsen helt, hamnar oftare i en ³sjukroll". Myndigheten vill hellre se deltidssjukskrivningar.

Stefan Paavo säger att det finns flera skäl till det ändrade arbetetssättet. Ett är att minska på statens utgifter. Ett annat är att Sverige behöver den arbetskraft som finns. Särskilt när 40-talisterna ska gå i pension om ett par år. Det tredje skälet är att de flesta inte trivs med att gå hemma och vara sjukskrivna.

- Människor mår i de allra flesta fall bra av att ha arbetskamrater, säger Stefan Paavo.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons