Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varnar för oseriösa insamlare

Annons

Det är "Svensk kläd & textilinsamling" som i dagarna genomför en insamling i Borlänge och hoppas på "bidrag" från Borlängeborna. Folk uppmanas att ställa ut sina gåvor. Men från flera håll betonas att det inte handlar om någon biståndsverksamhet.

- Skänk inte till dem! uppmanar Johan Oljequist, Frälsningsarméns verksamhet Myrorna.

Han har under ett års tid försökt få kontakt med insamlarna, på olika sätt, utan att lyckas. Han berättar att de har ett lager utanför Stockholm, varifrån det insamlade materialet körs till Polen och säljs. Att det skulle handla om några välgörande ändamål är inte fallet. Utan istället enligt honom rent privat kommersiellt vinstintresse.

Enligt Dagens Nyheter, som kartlagt "Svensk kläd- och textilinsamling", finns det i det här sammanhanget inget registrerat företag.

Ingenstans finns namnen på de som organiserar insamlingen, skriver DN och berättar om hemliga telefonnummer, en lånad brevlåda och svart arbetskraft.

Uppgifter som även Johan Oljequist, Myrorna, kan ställa sig bakom. På det flygblad som delats ut i Borlänge står ett telefonnummer, som går till Polen. Igår gick det inte att komma fram på det numret.

- En insamlare som inte är lätt anträffbar är inte seriös, anser Johan Oljequist.

Någon företrädare för insamlingen har tidningen inte kunnat nå.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons