Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varnar för låga staket

Annons

På gång- och cykelvägen bredvid kommer EU-moppar i hög fart.

- Nästa steg blir att ringa till polisen, säger Cathrine Andersson, förskollärare.

För en tid sedan skrev tidningen om förskolan Delfinen, som inte har något staket runt sin utelekplats. Efter flera rymningstillbud gick föräldrar och personal ihop i en gemensam protestskrivelse till skolstyrelsen. Nu ska Delfinen få staket, men personalen på Linnéan vill ge sina kollegor ett tips: se till att staketet blir tillräckligt högt. På Linnéan är det så lågt att de äldre barnen, mellan tre och fem år, lätt kan klättra över.

- Senast hände det i måndags, berättar förskollärare Kristina Lidberg.

Den gången gick det bra, liksom alla andra gånger - hittills.

- Det känns som att det måste hända något innan kommunen lyssnar. Vi har påtalat problemet, men fått svaret att vårt staket inte är ett prioriterat ärende.

Med hjälp av tumstock konstaterar tidningen att staketet runt Linnéan är cirka 75 centimeter. Ett provisoriskt ihoprullbart staket av plast, som finns lite längre bort och som används för att skilja av Linnéans lekplats mot förskolan Gläntan, mäter 125 centimeter.

- Så högt skulle staketet behöva vara runt om. Värst är det på morgnar och eftermiddagar när eleverna vid Lugnetgymnasiet åker till och från skolan på EU-mopeder. De får inte köra här, men det struntar de i. Nästa steg blir att ta hit polisen, säger Cathrine Andersson.

- För några år sedan hade ett barn klättrat över till Knoppen. Barnet hade alltså bland annat korsat Svärdsjögatan, berättar Kristina Lidberg.

Ärendet har lämnats till en handläggare, som fått i uppdrag att lämna det vidare till skolstyrelsen, upplyser Christer Sundahl, controller på skolkontoret på Falu kommun.

Åke Larsson, fastighetsförvaltare på kommunfastigheter, berättar att när förskolorna i Falun byggdes sattes normhöjden kring 80 centimeter. Fram till för ett och ett halvt år sedan har inga klagomål framförts. Men sedan dess har personalsituationen förändrats.

- Maxtaxan och förskolereformen har gjort att det har blivit fler barn för personalen att ta hand om. Nu kommer krav från många förskolor att vi ska fixa högre staket. Det är en budgetfråga hur mycket vi kan bygga. Falu kommun har beslutat att de nybyggda staketen ska vara 110 centimeter.

CONNY PETTERSSON

Mer läsning

Annons