Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varnar för insamlare

Annons

Det är "Svensk kläd & textilinsamling" som i dagarna genomför en insamling i Borlänge och hoppas på "bidrag" från Borlängeborna. Folk uppmanas att ställa ut sina gåvor. Men från flera håll betonas för att det inte handlar om någon biståndsverksamhet.

- Skänk inte till dom! uppmanar Johan Oljequist, Frälsningsarméns verksamhet Myrorna.

Han har under ett års tid försökt få kontakt med insamlarna, på olika sätt, utan att lyckas. Han berättar att de har ett lager utanför Stockholm, varifrån det insamlade materialet körs till Polen och säljs. Att det skulle handla om några välgörande ändamål är inte fallet. Utan i stället enligt honom rent privat kommersiellt vinstintresse.

Frivilligorganisationernas insamlingsråd rekommenderar folk att skänka kläder organisationer som är seriösa, till den skaran ska inte denna räknas. Enligt Dagens Nyheter, som kartlagt "Svensk kläd- och textilinsamling", finns det i det här sammanhanget inget registrerat företag som deklarerar inkomster, utgifter eller löner. Ingenstans finns namnen på de som organiserar insamlingen, skriver DN och berättar om hemliga telefonnummer, en lånad brevlåda, utländsk svart arbetskraft och annat, i den största "svarta insamlingen" i landet.

Uppgifter som även Johan Oljequist, Myrorna, kan ställa sig bakom. På det flygblad som delats ut i Borlänge står ett telefonnummer, som går till Polen. I går gick det inte att komma fram på det numret.

- En insamlare som inte är lätt anträffbar är inte seriös, anser Johan Oljequist.

Ingemar Nilsson, Emmaus i Dalarna, reagerade direkt när han fick se flygbladet:

- Var och en ska vara angelägen om att det man skänker kommer till glädje och nytta. Det här handlar inte om någon seriös verksamhet, hävdar Ingemar Nilsson.

Någon företrädare för insamlingen har tidningen inte kunnat då.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons