Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varnar för bedragare

Annons

Fakturan, som inte är någon faktura, har nästan identisk layout som de skattemyndigheterna skickar ut och kommer vid samma tidpunkt. Som upplagt för att en stressad företagare i semestertider ska betala av bara farten. Beloppet som Peters Frank skulle betala var på 9 668 kronor.

Företaget i fråga heter Svensk skatte- och betalningsinformation i Stockholm. Man säger sig vilja ha betalt för upplysningar som har med skatteinbetalningar och skatteregler att göra. Man är "en från myndigheten fristående byrå", står det i informationsrutan och det är förvisso sant. Skattemyndigheten har inget med saken att göra.

I ett mycket finstilt parti står att mottagaren inte är skyldig att betala något, men hela blanketten är utformad som en faktura, med sista betalningsdag och bifogat inbetalningskort.

Peter Frank brukar få fakturor från blufföretag lite då och då, men har aldrig råkat betala någon.

- Jag anlitar en bokföringsfirma som sköter alla fakturabetalningar. De har säkert sparat mycket pengar åt mig.

Han har försökt nå företaget, men deras fax fungerar inte och lämna meddelande på deras telefonsvarare vill han inte. Det kan ge dem ytterligare bekräftelse.

Skattemyndigheterna har uppmärksammat företaget och bluffakturorna och har lämnat in en polisanmälan.

Det är naturligtvis inte det enda företaget som ser sin chans i semestertider med många vikarier och kort om folk. Det kan därför vara på sin plats att vara extra uppmärksam.

Läs det finstilta.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons