Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värnar busstrafiken

Annons

Från och med 1 november försvinner möjligheten att åka gratis på ringlinjen från centrum till Skönvik och tillbaka till centrum igen.

I stället införs månadskort och tiokort med subvention från kommunen och i övrigt gäller Dalatrafiks ordinarie taxor.

Bolaget har skrivit till kommunen och framfört önskemål om att få diskutera sponsringen.

I svaret skrivs bland annat att "vi kan diskutera frågan om Skönviksbolagets framtida medverkan i trafiken, men eventuellt stöd för att behålla kommunens gratistrafik är inte aktuellt eftersom det i förändringen finns ekonomi, rättvisefrågor och att få kunskap om resandets omfattning".

Dan Ericson säger att Skönviksbolaget naturligtvis enbart vill sponsra trafiken i centrum som går ut till Skönvik. Det är ett val var människor bor, att bo i stan eller ute på landsbygden. Att kunna ha gratisbuss i centrum är viktigt inte minst med tanke på äldre människor. Genom att folk kan åka gratis minskar säkert också kommunens kostnader för färdtjänsten, tror Ericson. Ute på Skönvik finns bland annat vårdcentralen och folktandvården.

Från bolagets sida ses det av stor vikt att centrum och Skönvik kan vara en enhet, att de hör ihop. Där är kommunikationerna viktiga.

När gratisbussen försvinner är det risk att resandet med buss blir mindre, vilket på sikt leder till att turtätheten minskar och därmed klart försämrade förbindelser mellan centrum och Skönvik, något som bolaget vill motverka.

Ericson pekar på att det finns städer där det går gratisbussar, ett bra exempel är Vadstena.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons