Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Värna industrin"

Annons

Industriföretagens cirka 800 anställda i Vansbro står för en betydande andel sysselsatta i kommunen. Så mycket som 25-30 procent av arbetskraften, industrinära tjänster inräknade, är direkt beroende av industrins framtid.

Vansbro-direktören är oroad för industrins framtid i kommunen. Han anser att det är flera viktiga saker som måste till för att säkerställa Vansbro som en attraktiv investeringsort.

Mats Elfsberg vill prioritera tre områden:

3 Tillgång till välutbildad arbetskraft.

3 Bra kommunal service.

3 En aktiv kommunal industriinriktad näringspolitik.

Mats Elfsberg erinrar om att industriföretagen i Vansbro för 30 år sedan ägdes av personer som också själva var bosatta i kommunen.

- I dag arbetar de flesta industrianställda i företag med ägare med huvudkontor utanför Vansbro. Inte bara ägarna, utan även företagens ledande personal, bor ofta på orter utanför Vansbro, påpekar Elfsberg.

För 30 år sedan var tillgången på arbetskraft med relevant kunskap mycket god i Vansbro.

- Nu är detta en bristvara. Vi måste rekrytera folk från andra kommuner. Ska industrin lyckas få hit kompetent personal, måste också den kommunala servicen kännetecknas av hög kvalitet. Det gäller både barnomsorg, skolor och sjukvård, menar Mats Elfsberg.

- Gymnasieskolan till exempel, måste i högre grad än i dag prioritera industrirelevant utbildning, tycker han.

Mats Elfsberg efterlyser även en ökad dialog med kommunledningen om industrins framtid.

- Det faktum att flera av kommunens företag som tidigare hade tillverkning i Vansbro, nu köper produkterna från lågkostnadsländer, innebär en risk som inte kan negligeras av oss som vill behålla industriproduktion i Vansbro, säger Mats Elfsberg.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons