Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmland går motsatt väg

Annons

I Värmland har landstingspolitikerna delvis legat steget före kollegerna i Dalarna när det gäller impopulära beslut om nedskärningar.

- Tidigare fanns det fem akutsjukhus i länet. För tre år sedan beslutade socialdemokraterna och vänsterpartiet att lägga ner akutsjukhusen i Kristinehamn och Säffle, berättar Gunilla Peterson, vikarierande informationschef vid Värmlandslandstinget.

Befolkningen protesterade högt och ljudligt. Inför valet 2002 bildades sjukvårdspartiet - och socialdemokraterna åkte på storstryk.

- Nu leds landstinget av sjukvårdspartiet i koalition med moderaterna, folkpartiet, kristdemokraterna och centern. De har sett till att ett fyraårigt avtal tecknats med det privata vårdbolaget Carema.

- Från den 1 november i år tar de över ansvaret för driften av sjukhusen i Säffle och Kristinehamn, vårdcentralerna i dessa kommuner och kringliggande kommuner, uppger Gunilla Peterson.

Den stora förändringen är att det åter blir medicinakut dygnet runt på de två lasaretten. Exempelvis kan en kristinehamnare som drabbas av måttlig hjärtsvikt från i höst få vård på hemorten och måste inte köras till Karlstad 40 kilometer bort.

- Patienter med akuta hjärtinfarkter kommer även i fortsättningen att transporteras till Karlstad. Hjärtinfarkterna kräver ett fullt utrustat akutsjukhus och det samma gäller strokepatienter.

- Det finns dock många sjukdomstillstånd som har nytta av en enklare form av medicinakut med möjlighet till inläggning. Exempelvis äldre personer med infektioner. En urinvägsinfektion med feber kan innebära att en äldre multisjuk person behöver tas om hand några dagar, konstaterar Gunilla Peterson.

Blir det mycket dyrare?

- Avtalet innebär att Carema får klara sig med samma pengar som de två sjukhusen hade till sitt förfogande 2003.

När det gäller vårdcentralerna har dessa inte någon gång ifrågasatts, inte ens under de värsta krisåren. Värmland med 273 580 invånare i 16 kommuner har 35 vårdcentraler.

I Dalarna har 276 418 invånare i 15 kommuner tillgång till för närvarande 32 vårdcentraler.

Om ett par år kan minst två av dem vara borta. Lars Astgård, närsjukvårdschef i Ludvika, vill stänga Solsidan i Ludvika och Grängesbergs vårdcentral. En jättevårdcentral byggs upp på lasarettet och upp till åtta miljoner kronor sparas genom minskade lokalkostnader och att personalen kan dras ned med fem-tio tjänster.

- Det enda som är på gång här i Värmland är att de tre vårdcentralerna som finns i själva Kristinehamn samlokaliseras till sjukhuset där det finns massor av tomma lokaler.

- På samma sätt ska de två vårdcentralerna i Säffle lokaliseras till deras sjukhus. Men för närvarande är det inget tal om att dra ner på personalen på vårdcentralerna, berättar Pia Säwe, informatör vid landstinget i Värmland.

Så allt är frid och fröjd i Värmland? Knappast...

- Efter ett par år med en ekonomi i någorlunda balans tyder prognosen på ett underskott på 150 miljoner kronor i år. I juni väntas landstingsfullmäktige besluta om besparingar.

- Oppositionen är redan kritisk till avtalet med Carema. De menar att Kristinehamn och Säffle med omgivningar är fredade i minst fyra år framåt och att det blir övriga delar av landstinget som tvingas ta alla besparingar, uppger Gunilla Peterson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons