Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varmkorv mot iskyla USA-Frankrike

Annons

President George|W Bush tog på lördagen emot den nye franske presidenten Nicolas Sarkozy på släktens gård i Kennebunkport.

Inför picknicken hade en "avspänd lunch" på fritidsstället aviserats, med förhoppningar om att de frysta relationerna mellan USA och Frankrike ska tinas upp. De två presidenterna deklarerade före kalaset att USA och Frankrike har 250 år av vänskap bakom sig, även om det finns saker de tycker olika om.

Men sin egen familj fick han inte med sig. Cécilia Sarkozy ringde USA:s första dam Laura Bush på morgonen för att lämna återbud. Fru Sarkozy sade att hon själv och hennes barn inte mådde bra.

Sarkozys familj gick därmed miste om att träffa Bushs föräldrar, hans syskon och andra släktingar.

Ytterst få ledare har hittills inbjudits till släktgodset. Tidigare i somras var det den ryske presidenten Vladimir Putin.

Med Frankrike försämrades relationerna kraftigt då USA anföll Irak 2003 för att störta diktatorn Saddam Hussein. President Jacques Chiracs negativa reaktion ledde bland annat till att kongressen i Washington slutade kalla pommes frites för "french fries" och döpte om dem till "freedom fries".

Varmkorv och hamburgare var enligt Vita huset vad som skulle serveras på picknicken för Sarkozy.

Vita husets taleskvinna Dana Perino förklarade att geografi spelade en roll i valet av Kennebunkport: Familjen Sarkozy semestrar i Wolfeboro i delstaten New Hampshire, bara åtta mil från Bushs sommarresidens i Maine.

Sarkozy har kritiserats i Frankrike för att ha valt USA för sin första semester som president. Han avbröt semestern för att flyga hem och närvara vid kardinal Jean-Marie Lustigers begravning i fredags, men återvände för besöket hos Bush.

Den amerikanske presidenten "arbetssemestrar" i Kennebunkport. Där har han har ägnat sig åt cykling och fiske med sin far, expresident George Bush, och brodern Jeb Bush, före detta guvernör i Florida.

Inbjudan till Sarkozy och hans fru Cecilia framfördes under G8-mötet i Tyskland i juni.

Läget i Libanon, Sudan och Iran var givna samtalsämnen, kanske också planerna på ett amerikanskt klimattoppmöte i september.

TT

Mer läsning

Annons