Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmen skapar öl- och filrusch

Annons

Den långvariga värmen tryggar jobben på bryggerier och tillverkare av glass, fil och yoghurt.

Hos Avesta Bryggeri i Fors brygger man mer öl, läsk och vatten än förra sommaren.

På Milkos mejeri i Grådö överträffas hela fjolårets budget för vissa produkter redan efter första halvåret.

- Det går väldigt bra för oss att sälja mjukglass, milkshake och yoghurt. Fler än vanligt har också upptäckt att fil och flingor är lättlagad sommarmat, säger Staffan Eklöv, platschef vid Milko i Grådö.

De nya ägarna som i vintras tog över Avesta Bryggeri i Fors är nöjda med utvecklingen.

- Vi har haft en långsam stegring, men ökar hela tiden.

- Jag har inte de senaste siffrorna klara, men ser att vi säljer mer öl. läsk och vatten nu i värmen än bryggeriet gjorde förra sommaren, säger Michael Rasmusen, bryggeriets vd.

Det är öl till restauranger och systembolag som är den stora produkten för Avesta Bryggeri. Men det säljer också bra av egna varumärken för läsk och vatten.

- I bland överdrivs nog det här med väderkänslighet i vår bransch, men det handlar i alla fall om tio procent upp eller ner beroende på utetemperaturen, säger Michael Rasmusen.

Han berättar att bryggeriet säljer bra även i Stockholm.

- Särskilt på restauranger med uteservering.

Avesta Bryggeri har runt 13 anställda i Fors utanför Avesta och tre personer arbetar vid huvudkontoret i Stockholm.

Även Grådö mejeri har fullt upp i sommarvärmen.

- Det är bra för oss med en fin sommar. Folk äter mer fil och yoghurt när det är varmt.

- Vår försäljning av milkshake och mjukglass går väldigt bra, säger Staffan Eklöv, Milkos platschef i Grådö.

Han berättar också att det egna varumärket Bärry som tillverkas i Grådö nu säljs i hela Sverige.

- En jättesuccé som ökat med 15 procent, säger Staffan Eklöv.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons