Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmen har kommit

Annons

Under hösten har Rättviks teknik AB, RTAB, grävt ned fjärrvärmeledningar till Vålsveden, till framtida bostadsområdet Lissbrändan, parken, bilprovningen och räddningstjänsten. Om en vecka kopplas den nya flisvärmecentralen in.

- Men redan i morgon (läs i dag) kopplar vi in reservaggregatet - en oljebrännare på 0,8 megawatt. Oljebrännaren kommer köras en vecka i väntan på att flisbrännaren ska bli körklar. Sedan ska oljebrännaren endast vara ett komplement vid köldknäppar - eller reserv om flisbrännaren går sönder. Till 98 procent ska flis användas för den totala värmeproduktionen, säger Reimer Pettersson.

Anläggningen har kostat 2,5 miljoner, men är bara ett provisorium.

- När ordinarie värmeledningssystem från stora fjärrvärmeverket är fullt utbyggt i Rättvik kopplar vi in det systemet. Om två-tre år flyttar vi minivärmeverket, eller behåller det som ett reservkraftverk, säger Reimer.

Minikraftverket är flyttbart i löstagbara moduler.

- Det är det som är själva poängen. Vi kan exempelvis sätta upp det i Vikarbyn om några år och koppla in ett 70-tal fastigheter på flisfjärrvärme. Då måste vi förstås först gräva anslutningsledningar till fastigheterna, säger Reimer Pettersson.

Varför satsade ni 2,5 miljoner på en anläggning som bara är en tillfällig lösning?

- Det var styrelsens beslut. Det hänger naturligtvis delvis ihop med satsningen på bostäder i Lissbrändan. Projektet ska inte tappa fart, säger Reimer Pettersson.

Redan innan jul ska ett 20-tal fastigheter i befintliga Vålsveden anslutas. Innan dess ska räddningstjänsten, parken och bilprovningen kopplas in.

- Med daglig tillsyn kommer anläggningen att sköta sig i princip helt själv. Vi ska bara se till att flisen inte tar slut, säger Reimer Pettersson.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons